Uginuo 22-godišnji terijer koji je nosio titulu najstarijeg psa na svijetu

Kliks
Foto: Printscreen

Najstariji pas na svijetu, 22-godišnja ženka Toi Foks terijera Pebles, uginula je samo pet mjeseci prije svog 23. rođendana.

Ginisova knjiga rekorda izvijestila je da je Pebl uginula prirodnim putem u Južnoj Karolini, sa svojim vlasnicima Bobijem i Julijom Georgi koji su bili uz nju.
Pas se rodio 28. marta 2000. godine, a proglašen je najstarijim psom na svijetu ubrzo nakon što je tu titulu ponijela čivava Tobi Keit.

Kada je TobiKeit osvanuo na naslovnicama, Peblesovi vlasnici shvatili su da je njihov ljubimac stariji od njega.
"Prijatelji i porodica počeli su nas zvati i slati poruke kada su vidjeli priču o 21-godišnjem psu koji je postigao rekord", rekla je Julije koja je ubrzo zatim prijavila svog ljubimca kao najstarijeg.
Vlasnici su takođe rekli organizaciji da su, kada su tražili štene, isprva imali namjeru uzeti veću pasminu. Međutim, nakon što su ugledali Peblesa, odmah je osvojio njihova srca.
Pebles je ubrzo okotila 32 štenca u tri različita legla sa svojim partnerom iste rase, Rokijem. On je preminuo 2017. godine, u dobi od 16 godina.
Vlasnici su objasnili kako je njihova ljubimica bila vrlo društvena i velika maza.
"Provodila je dane uživajući u kantri muzici. Uživala je u isprobavanju nove hrane, bila je mažena, a najviše od svega bila je voljena", rekli su, pa zatim dodali:
"Pebles nije bila samo još jedan pas, imala je karakter. Bila je suputnica koja se dogodi jednom u životu i bila je čast imati je kao kućnog ljubimca i člana porodice", zaključili su.
Budući da je Pebls "prestigla" čivavu TobijaKeita po starosti, on je sada vjerovatno ponovo dobio titulu najstarijeg psa na svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana