U Turskoj pronađeni ostaci hrama posvećenog grčkoj boginji Afroditi FOTO

Sputnjik
Foto: Shutterstock

Ostaci hrama posvećenog grčkoj boginji ljubavi Afroditi, starog 2.500 godina, pronađeni su u Turskoj, na poluostrvu Urla češme u oblasti Izmir, na zapadu Turske.

Tim turskih arheologa, koji predvodi Elif Koparal, našao je dio statue koji prikazuje ženu, kao i žensku glavu od terakote u hramu koji potiče iz petog vijeka prije nove ere, objavio je turski Hurijet.

Koparal je kazao kako to ukazuje da se radi o hramu posvećenom Afroditi i dokazuje da je njen kult bio rasprostranjen u tom području.

Takođe, otkriven je i natpis kod hrama koji kaže "Ovo je sveto područje".

​Afrodita je bila starogrčka boginja ljubavi i plodnosti, ali i ljepote. Starogrčki pjesnik Hesiod pisao je da je ona rođena iz morske pjene koja je nastala kada je Hron, vođa prve generacije Titana, tokom pobune protiv svog oca boga Urana, odsjekao njegove genitalije i bacio ih u more.

Prema starijem predanju, koje je prenio Homer, Afrodita je ćerka vrhovnog boga Zevsa i Dione.

Starogrčki matematičar Apolodor navodi da je Diona Uranova ćerka, pa bi Afrodita, prema Homerovom tumačenju, bila unuka primordijalnog boga neba Urana, koji je sa Gejom, boginjom zemlje, bio otac većine bogova olimpskog božanskog panteona.

Inače, lokacija Urla češme veoma je arheološki bogata, a Elif Koparal navodi da je bila dio jonske civilizacije. Na prostoru površine 1.600 kvadratnih kilometara otkriveno je 35 praistorijskih naselja, od kojih je 16 iz perioda neolita, rekao je turski arheolog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana