U Luksemburgu legalizovan uzgoj kanabisa u "četiri zida"

Srna
Foto: Ilustracija

LUKSEMBURG - U Luksemburgu će biti dozvoljen uzgoj do četiri stabljike kanabisa u stanovima ili baštama na osnovu ublažavanja zakona, čime će ta država postati prva u Evropi koja legalizuje proizvodnju i konzumiranje marihuane.

Britanski dnevnik "Gardijan" piše da je Vlada Luksemburga unijela velike promjene u pristupu rekreativnoj upotrebi i uzgoju kanabisa nakon neuspješnih zabrana. Prema novom zakonu, lica starija od 18 godina moći će legalno da uzgajaju do četiri stabljike kanabisa po domaćinstvu za ličnu upotrebu. Trgovina sjemenom, takođe, biće dozvoljena bez ograničenja u količini ili nivou tetrahidrokanabinola (THC), koji je osnovni psihoaktivni sastojak.

Vlada je saopštila da će biti omogućena kupovina u prodavnicama, uvoz iz inostranstva ili kupovina putem interneta. Postoji i namjera da se vremenom dozvoli i domaća proizvodnja sjemena za trgovinske svrhe, ali su planovi za proizvodnju i regulisanje distribucije odgođeni zbog pandemije virusa korona. Izvori iz vlasti ističu da je inicijativa vođena željom da se liberalizuje potrošnja i uzgoj "u sopstvena četiri zida".

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana