Tri četvrtine ribe iz Nila ima u sebi mikroplastiku

GS
Tri četvrtine ribe iz Nila ima u sebi mikroplastiku

LONDON - Tri četvrtine riba koje žive u najdužoj rijeci na svijetu - Nilu, u sebi ima mikroplastiku, pokazalo je najnovije istraživanje zagađenja te reke.

Istraživanje, prvo te vrste, sprovela je britanska televizija Skaj njuz uz pomoć egipatskih istraživača, čiji rad su nadgledali britanski naučnici u laboratoriji u Danskoj.

Ono je trajalo više od dva mjeseca tokom kojih je ispitivana zagađenost reke duž cijelog toka, a pri tom su istraživači prikupljali i snimali dokaze, izjave poljoprivrednika, političara, naučnika, veterinara.

Ustanovljeno je da je reka zagađena duž celog toka od jezera Viktorija do mjesta gdje se uliva u Mediteransko more, kao i da ribe u svojim crevima imaju i veće i manje dijelove plastike.

Neki delovi plastike mogli su se videti i golim okom, zbog čega su istraživači i posumnjali da je zagađenje mnogo veće.

Kako je zaključeno, gustina plastike u ribama i veliki procenat zahvaćene ribe imaju vrlo zabrinjavajuće posledice na budućnost celog vodenog života u Nilu.

Mikroplastika deluje tako da privlači otrovne materije, što znači da postoji povećana opasnost da zagađivači i pesticidi koji se vežu za mikroplastiku, takođe završe u ribljem telu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana