Trgovci ignorišu rast zaliha, cijene nafte lete uvis

Tanjug
Trgovci ignorišu rast zaliha, cijene nafte lete uvis

LONDON- Cijene nafte bilježe četvrti uzastopni dan rasta, jer su trgovci odlučili da ignorišu podatke iz naftne industrije koji pokazuju da su američke zalihe povećane više nego što se očekivalo, nastavljajući tako oporavak vođen nadom da će vakcina protiv Kovida-19 podstaći tražnju za gorivom.

Međunarodna referenca na tržištu energenata, nafta Brent ojačala je danas prijepodne za 53 centa ili 1,1 posto, na 48,39 dolara za barel, nakon što je na prethonoj trgovinskoj sesiji zabilježila rast cijene od skoro 4,0 odsto, izvještava Rojters.

Američka "lak" nafta WTI porasla je za 38 centi ili 0,8 procenata, na 45,29 dolara, poslije jučerašnjeg skoka od preko 4,0 odsto.

Pored optimizma tržišnih aktera vezanih za razvoj vakcine protiv korone i slabljenje dolara je dalo podršku cijenama sirove nafte, jer pad američke valute čini naftu jeftinijom za kupce.

Trgovci su, kako se čini, odlučili da skrajnu jučerašnje najnove podatke Američkog naftnog instituta (API) prema kojima su zalihe "crnog zlata" u SAD porasle za 3,8 miliona barela na oko 490 miliona barela u sedmici završenoj 20. novembra.

Zvanični podaci američke vlade o zalihama biće objavljeni kasnije danas.

Analitičari procjenjuju da će članice Organizacije zemalja izvoznica nafte i saveznici, uključujući Rusiju, nastaviti sa smanjenjem proizvodnje u 2021, pošto predviđaju da vakcina neće biti spremna za masovnu upotrebu u narednih nekoliko mjeseci, što znači da će ograničenja putovanja, faktor od velikog uticaja na tražnju, ostati i dalje na snazi.

Tehnički komitet grupe OPEK+ treba da održi sastanak 30. novembra.

Prema posljednjim raspoloživim informacijama, proizvođači iz sastava OPEK+ trebalo bi da nastave sa ograničenjem proizvodnje i iduće godine, ali uz blago povećanje pumpanja od januara za oko 2 ,0 miliona barela dnevno, što je oko 2,0 posto svjetske tražnje prije pandemije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana