Tokom pandemije više se sluša muzika

Tanjug
Foto: Tanjug

LONDON - Tokom pandemije korona virusa ljudi širom svijeta provode više vremena slušajući muziku, u prosjeku oko 18,4 sata nedjeljno i to najčešće svoje omiljene izvođače, pokazuje istraživanje koje je danas objavila Međunarodna federacija fonografske industrije (IFPI).

IFPI je saopštila da se vrijeme slušanja 368 pjesama, koje traju tri minuta, povećalo sa 18 sati u 2019. godini, pri čemu se slušaoci uglavnom okreću pretplatničkom audio strimingu, strimovanju videa, radiju i kratkim video zapisima sa aplikacija, poput TikToka-a, prenosi Rojters.

Studija "Angažovanje muzikom 2021", koju je IFPI opisao kao najveću studiju te vrste, zasnovana je na stavovima 43.000 ljubitelja muzike u 21 zemlji. Oko 87 odsto ispitanika je reklo da je muzika podigla njihov duh tokom pandemije korona virusa, dok je 68 odsto njih uzrasta od 16 do 19 godina reklo da su ih nova izdanja njihovih omiljenih pevača umirila tokom trajanja pandemije.

"Istraživanje je otkrilo da obožavaoci ne samo da provode više vremena u slušanju muzike, već i da koriste mogućnosti da se uključe u nova, dinamična i sveobuhvatna muzička iskustva", rekla je u izveštaju izvršna direktorka IFPI-a Franses Mur. Mur je dodala da je muzika ljubiteljima pružila udobnost i iscjeljenje kroz ova izazovna vremena.

Kako je pokazalo istraživanje, obožavaoci su zbog autonomije i izbora pribegli strimingu, pri čemu je vreme slušanja muzike putem pretplatničkog zvuka poraslo za 51 odsto, dok su 68 odsto ispitanika rekli da su određene pesme tražili više od jednom nedeljno. Studija je takođe otkrila da su kratki video snimci i striming uživo bili popularni, te da je jedna od tri osobe navela da je gledala muzički prenos uživo u poslednjih godinu dana. U istraživanju se navodi da je slušano više od 300 različitih žanrova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana