TikTok: U SAD 150 miliona korisnika mjesečno

Tanjug
TikTok: U SAD 150 miliona korisnika mjesečno

PEKING - Kineska društvena mreža TikTok saopštila je da u Sjedinjenim Američkim Državama mjesečno ima 150 miliona aktivnih korisnika, što je za 50 odsto više u odnosu na 2020. godinu kada ih je bilo 100 miliona.

Taj podatak iznijet je uoči svjedočenja izvršnog direktora Šou Ci Čeva pred Odborom američkog Kongresa za energetiku i trgovinu u četvrtak, prenosi Rojters.

TikTok se suočava se sa sve većim pritiskom administracije američkog predsjednika Džozefa Bajdena i Kongresa, što podrazumijeva i pozive nekih poslanika da se aplikacija zabrani jer bi navodno mogla da proslijedi podatke američkih korisnika vladi u Pekingu.

U petak je još šest američkih senatora podržalo zakon kojim se Bajdenu daju ovlašćenja da zabrani TikTok radi zaštite nacionalne bezbjednosti.

Aplikacija u vlasništvu kineske tehnološke kompanije ByteDance saopštila je da će njeni rukovodioci ove nedjelje doći u Vašington kako bi obrazložili zašto aplikaciju ne treba zabraniti.

TikTok je prošle nedjelje objavio da je Bajdenova administracija zatražila da se kineski vlasnici odreknu svog udjela u kompaniji, a da bi mreža u suprotnom mogla da se suoči sa zabranom u SAD.

Evropska komisija i još nekoliko zapadnih vlada zabranili su korišćenje TikToka na uređajima svojih službenika.

TikTok je u septembru 2021. objavio da ima više od milijardu korisnika širom svijeta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana