Talibanski krojači u Dohi

GS
Foto: RTS

Prestonica svjetskog fudbala, Doha, jedino je mjesto u kojem talibani imaju zvaničnu kancelariju, zamišljenu kao diplomatski kanal za pregovore sa Zapadom, a osim kancelarije, talibani u katarskoj prestonici imaju i krojačke radnje – po jednu za muškarce i žene.

Zamandaljena rešetkama, koje kreči muškarac odjeven po kabulskoj modi, skrivena je talibanska krojačka radnja u kojoj se, donedavno, moglo kupiti još štošta.

Odmah pored, nalazi se krojač za žene, ili krojačica. Kroz prašinom zamrljane prozore se ne vidi. Unutra se, pak, ne može jer je na vrata okačena poruka na kojoj piše da, suštinski, muškarci bez preke potrebe ne treba da ulaze.

Radnje su otvorene  prije četrdesetak godina, u vrijeme kada su talibani slavljeni kao pobjednici rata protiv sovjetske okupacije, ali su se stvari septembra 2001. godine dramatično promijenile, pa su dojučerašnji junaci postali otpadnici. Ime radnje u četvrti Muntazah je, međutim, opstalo.

Talibanski krojač nalazi se petnaestak kilometara od stvarne kancelarije talibana, otvorene još 2013. godine, kako bi se uspostavio bilo kakav kontakt te organizacije sa Zapadom. Pet godina kasnije, administracija tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trampa u Dohi je pokrenula prve direktne pregovore sa talibanima.

Nedugo pošto je, krajem jula, projektilom ispaljenim iz bespilotne letjelice ubijen lider Al kaide Ajman al Zavahiri, u Dohi su se sastali zamjenik šefa Centralne obavještajne službe Dejvid Koen i šef talibanskih obavještajaca Abdul Hak Vasik.

Do ovog susreta došlo je jer su Amerikanci optužili talibane za "flagrantno kršenje" sporazuma postignutog u Dohi 2021. godine, kojim su se vladari Avganistana obavezali da neće pružati gostoprimstvo teroristima ukoliko se snage SAD povuku iz te države.

Uz sveopšti haos, Amerikanci su avgusta te godine napustili Avganistan, smatrajući da će lokalne snage uspjeti da održe red bar neko vrijeme, ali su stvari krenule naopako, pa su talibanske patrole stigle do kabulskog aerodroma usred povlačenja američkih snaga.

Izostanak direktnog sukoba talibana i Amerikanaca oko aerodroma pripisuje se diplomatskoj veštini katarskih vlasti, koje su u Dohi organizovale seriju pregovora, koji su vodili kraju dvadesetogodišnjih sukoba u Avganistanu.

Poslije sastanaka sa Amerikancima, Katarci su za pregovarački sto doveli i predstavnike nekadašnjih vlasti u Kabulu, što je Dohi donijelo orgoman diplomatski prestiž i jednu od ključnih uloga u međunarodnim odnosima.

Talibanska kancelarija u Dohi tvrdi da je u kontaktu sa 16 svjetskih država, ali pretjeranih uspjeha u nastojanjima da postane centar logiranja za interese Islamskog emirata Avganistana.

Izbor Dohe kao centra diplomatskih kontakata bio je zajednički izbor Katara i SAD pošto su talibani preostala dva kandidata, Rijad i Ankaru, smatrali previše bliskim tadašnjim vlastima u Kabulu.

Istorija odnosa Katara i talibana prilično je složena jer Doha od 1988. do 2001. nije priznavala njihovu vlast u Avganistanu, ali je održavala neku vrstu veza, pa je desetak godina kasnije u katarskoj prestonici živjelo najmanje dvadeset visokih zvaničnika talibana.

Neutralni odnos Katara prema "ideološki bliskim" predstavnicima talibana, donio je Dohi talas pohvala sa Zapada, od hvalospjeva nekadanjeg njemačkog ministra spoljnih poslova Haika Masa zbog sprečavanja sloma na aerodromu u Kabulu, do zahvalnica američkog predsjednika Džozefa Bajdena zbog pomoći tokom evakuacije 55.000 ljudi iz Avganistana.

Diplomatski uspjesi Katara nisu prošli bez posljedica, pa su Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Saudijska Arabija ozbiljno zaoštrili odnose sa Dohom, tvrdeći da katarske vlasti pomažu teroriste i štite odbjegle disidente, prenosi RTS.

Vlasnik krojačke radnje u Dohi, Salim Kan, ne pripada ni jednoj od tih grupa, jer ime "Talibanske radnje" koristi kako bi privukao radoznale posjetioce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana