Međunarodni dan spavanja: Gosti ovog kafića mogu odspavati i odmoriti u čaršafima

GS
Međunarodni dan spavanja: Gosti ovog kafića mogu odspavati i odmoriti u čaršafima

KRAKOV - Danas se obilježava Međunarodni dan spavanja.

Obilježavanje je počelo 2008. godine s ciljem podizanja svijesti o tome da san savremenog čovjeka često narušavaju navike savremenog života, javlja Aldžazira. Svjetsko društvo za spavanje idejni je začetnik obilježavanja ovog dana. Problemi spavanja dio su globalne epidemije koja utiče na narušeno zdravlje i kvalitet života do 45 odsto svjetske populacije.

Svjetski dan spavanja obilježava se danas i u poljskom gradu Vroclav. Posjetioci kafića “Da Vinci Powe Nap” imaju priliku da pored kofeinskog užitka probaju i spavanje u čaršafima na tavanu.

Cilj je da se ljudi opuste i odspavaju u ovom kafiću, pa su im pripremili i posebnu muziku i miris u ovim sobama. Prvi kafić ove vrste napravila je dizajnerica i naučnica Magdalena Felcek 2018. godine. Ime je dobio po svjetski poznatom umjetniku Leonardu Da Vinčiju, koji je bio poznat po tome što je spavao nekoliko sati noću i praktikovao 20 minuta drijemanja svaka četiri sata tokom dana.

Svjetski dan spavanja služi kao podsjetnik na važnost zdravih navika spavanja i ima za cilj podizanje svijesti o negativnim uticajima poremećaja spavanja na medicinske, obrazovne i društvene aspekte života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana