Svi "biseri" princa Filipa po kojima će ga pamtiti

G.S.
Svi "biseri" princa Filipa po kojima će ga pamtiti

Suprug britanske kraljice, princ Filip, vojvoda od Edinburga koji je danas preminuo u 99 godini, ostaće upamćen u javnosti po lapsusima i gafovima koje je izgovorio tokom zvaničnih posjeta.

 

 

Agencija Frans pres je napravila restrospektivu Filipovih najvećih gafova i često politički nekorektnih viceva. Princ Filip je 1984. godine u Keniji, dok mu je jedna žena poklanjala cvijeće, rekao: "Hvala, gospođo... Vi ste žena, zar ne?"

"Uhapsili bi me da imam rajsferšlus kao na ovoj haljini", šaljivo je 2012. godine rekao princ jednom policajcu, dok je prolazila mlada plavuša u izazovnoj haljini.

Princ je rastužio milione domaćica 1966. godine kada je javno rekao da "Britanke ne znaju da kuvaju".

"Izgledate kao da se spremate u krevet", rekao je Filip 2003. predsjedniku Nigerije Olusegunu Obasandžu, koji je nosio tradicionalnu nošnju.

Poslije koncerta Toma Džonsa 1969. Fiip je čestitao pjevaču, ali uz pitanje: "Čime ispirate usta? Kamenjem?"

Tokom jedne večeri u Rimu 2000. godine, italijanski premijer Đuliano Amato nudi italijansko vino princu koji odgovara: "Neka mi donesu pivo. Baš me briga odakle je, samo neka bude pivo".

"Ah, zar vi vozite ova odvratna kola? Često sam viđao ta kola kako idu ka dvorcu Vindzora", rekao je Filip 2001. godine pjevaču Eltonu Džonu.

"Ne ostajte suviše dugo ovdje jer ćete završiti s kosim očima", preporučio je Filip britanskim studentima 1986. godine tokom posjete Kini.

Filip je jednoj crnačkoj plesnoj grupi 2009. godine rekao: "Jeste li svi iz iste porodice?", a tokom posjete Australiji 2002. pitao je jednog Aboridžina: "Da li se vi još uvijek bijete kopljima?"

Princ je jednom studentu po povratku iz Papue Nove Gvineje rekao: "Dakle, uspjeli ste da vas ne pojedu!". Filip je 1994. jednom bogatom stanovniku Kajmanskih ostrva rekao: "Da li svi potičete od gusara?"

Princ je 1999. godine o jednom neispravnom električnom brojilu, tokom posjete škotskoj fabrici radnicima rekao: "Vjerovatno je to postavio neki Indijac".

"Kako uspijevate da ubijedite ljude u kraju da ne piju dok polažu vozački ispit?", pitao je Filip jednog instruktora vožnje u Škotskoj 1995.

"Sigurno niste dugo ovdje, jer se još niste zaokruglili", rekao je Filip jednom Britancu 1993. godine u Budimpešti. Filip je filipinskim medicinskim sestrama 2013. godine rekao da su Filipini sigurno "poluprazni" jer su u britanskoj zdravstvenoj službi "sve" Filipinke.

Tokom recesije 1981. godine, Filip je nezaposlenima rekao: "Ne razumijem ništa. Prvo hoćete da imate više slobodnog vremena, a sad se bunite što nemate posla".

"Koliko ste ljudi od jutros prevarili ovim trikom?", pitao je Filip 2012. godine jednog čovjeka u invalidskim kolicima. Filip je u posjeti ustanovi za djecu sa invaliditetom, orkestru mladih koji su nagluvi, 1999. godine u Velsu rekao: "Nije ni čudo što su gluvi kad tako glasno slušaju muziku".

Princ je jednom dječaku od 13 godina koji sanja da postane astronaut rekao: "Mnogo si debeo, ne bi mogao da letiš, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana