Sve više dojava o bombama stiže sa ProtonMail servisa: Zloupotreba prava na privatnost

GS
Sve više dojava o bombama stiže sa ProtonMail servisa: Zloupotreba prava na privatnost

BEOGRAD - Lažne dojave o bombama u avionima „Er Srbije“, tržnim centrima, školama i beogradskom zoo-vrtu sve češće uznemiruju srpsku javnost. Zajedničko svim prijetnjama je da su poslate putem servisa ProtonMail.

IT stručnjak Srđan Spasojević za Radio Beograd objašnjava da je ProtonMail korisnički servis kao i svaki drugi, ali da ga izdvaja činjenica da su poruke šifrovane i da niko ne može da im priđe, osim onoga ko ih šalje i primaoca.

Gotovo je nemoguće utvrditi odakle dolaze prijetnje mejlovima poslatim preko servisa ProtonMail. Ova kompanija je bazirana u Švajcarskoj i odgovara njenim zakonima koji su veoma strogi kada je riječ o zaštiti podataka.

-Trenutno u svetu postoji velika borba za očuvanje privatnosti korisnika, a ProtonMail je servis koji je želeo da stane na put curenju informacija i njihovoj zloupotrebi. To je i razlog što su se brojne privatne i državne firme širom sveta, ali i važne institucije, odlučile da svoju poslovnu komunikaciju obavljaju preko tog servisa. Istovremeno, dugačak je spisak zloupotreba po kojima je ProtonMail postao prepoznatljiv, a pre svega po slanju dojava o lažnim bombama širom sveta. U većini slučajeva je bilo veoma teško prinuditi ih da predaju podatke državama koje su bile mete - pojašnjava Spasojević, prenosi RTS.

Ističe da ProtonMail nije prekršio nijedan zakon, već je krivično djelo počinio neko od korisnika.

-Mi smo poslednjih dana imali dosta problema jer se svaka dojava ozbiljno proverava. Morali smo da vraćamo avione sa leta, da angažujemo protivterorističke jedinice u slučajevima kada su stigli mejlovi na adrese tržnih centara, škola, pa i zoo-vrta, a sve to košta. Da ne govorim o panici koja se izaziva kod ljudi. Uvek postoji mogućnost zloupotrebe privatnosti koju toliko želimo, ali je teško ostvarujemo i uvek je tanka linija između dobra i zla -  kaže Spasojević.

Na pitanje šta je osnova preventive od sajber napada i kako se zaštititi, Spasojević objašnjava da države i kompanije moraju konstantno da ulažu novac u opremu i ljude koji će se boriti protiv visokotehnološkog kriminala.

Konstatuje da je za njima u cijelom svijetu velika potražnja, a što se Srbije tiče, tvrdi da smo godinama prepoznatljivi po izuzetnim stručnjacima i njihovom znanju i kvalifikacijama u oblasti bezbjednosti.

Istovremeno, Spasojević upozorava da svaki građanin mora da shvati koliko je važno da čuva svoje podatke i da ne živi u ubjeđenju da „nema šta da krije“.

Policija

Iz MUP-a Srbije naveli su ranije da su sa servisa ProtonMail u prethodnom periodu u nekoliko navrata slate lažne dojave o bombama u tržnim centrima, avionima „Er Srbije“, Aerodromu „Nikola Tesla“..., a prema operativnim saznanjima upućene su sa teritorija jedne evropske zemlje i Ukrajine.  Srpska policija u saradnji sa Tužilaštvom za visokotehnološki kriminal radi na prikupljanju informacija u vezi sa ovim krivičnim djelom i očekuje pomoć od međunarodne operativne policijske saradnje radi dobijanja podataka o nalogodavcu, organizatorima i izvršiocu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana