„Standard“: Austrija propustila priliku da se na 80. godišnjicu masakra u Kragujevcu angažuje po pitanju sjećanja na žrtve

Tanjug
Foto: Ilustracija

BEČ- Osamdeseta godišnjica masakra u Kragujevcu bila je dobra prilika za Austriju da se angažuje po pitanju sjećanja na žrtve, ali je to propušteno, ocjenjuje bečki dnevnik „Standard“.

List podsjeća da su 21.oktobra 1941.godine vojnici Vermahta u Kraljevu i Kragujevcu ubili 4.000 ljudi, među njima i 300 đaka i 18 nastavnika. „Standard“ ukazuje da je manje poznata činjenica da su značajno u krvavom piru učestvovali austrijski vojnici Vermahta.

U Nojzidel am Ze (Nežider) osnovana i u Kraljevu stacionirana 717.pješadijska divizija bila je pod komandom generala Franca Bema.

Od 16.septembra do 2.decembra 1941,godine je Beme, rođen u austrijskom Celtvegu, bio komandujući general u Srbiji.

„Dok je na ovogodišnjoj komemoraciji u Srbiji, po prvi put učestvovala potpredsednica nemačkog Bundestaga Klaudija Rot, politički ličnosti iz Austrije nisu bile prisutne“, konstatuje list.

Priznanje zvanične Austrije suodgovornosti za zločine nacističkog režima je odavno potisnuo austrijski mit žrtve, dodaje dnevnik, ukazujući da je to dobro i ispravno.

 „Međutim, u zvaničnoj kulturi sećanja Austrije, Balkan i brojni tamo počinjeni ratni zločini gotovo nisu tema. 80-ta godišnjica masakra u Kragujevcu bila je prilika da se Austrija angažuje po tom pitanju. To je propust koji bi trebalo nadoknaditi tokom iduće državne posete“, podvlači „Standard“.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana