Šta bi moglo da izazove Treći svjetski rat?

Agencije
Šta bi moglo da izazove Treći svjetski rat?

​”Veliki mir” uspostavljen je u svijetu poslije poraza nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu, ali nekoliko stručnjaka vjeruje da prijetnja globalnim ratom nije nestala, naprotiv, bliža je nego ikad.

I to ne bi bila masovna vojna intervencija ili nuklearne eksplozije, javlja Sputnjik.

Treći svjetski rat mogli bi da prouzrokuju hakeri, a njihovi sajber-napadi mogu da nanesu štetu uporedivu sa nuklearnim oružjem, kaže profesor informatike Džeremi Štraub sa Univerziteta Sjeverna Dakota.

„Za razliku od eksplozije nuklearne bombe koje bi odmah ubile gotovo sve ljude na udaljenosti od 800 metara, smrtnost izazvana sajber-napadom bila bi sporija. Ljudi bi mogli umrijeti zbog nedostatak hrane, energije ili gasa ili u posljedicama saobraćajnih nesreća. To bi moglo uticati na šire područje i izazvalo bi brojne žrtve”, objasnio je stručnjak u svom članku za portal „Konverzejšen”.

Suđenja zbog sajber-napada već su organizovana širom svijeta.

Prije tri godine grupa hakera upala je u sistem kontrole uređaja za prečišćavanje vode i uspjela da promijeni nivo hemijskih supstanci.

„Da su te promjene ostale nezapažene, zločin bi doveo do trovanja, neupotrebljivih zaliha vode i nestašice”, objasnio je.

U avgustu 2017. godine, hakeri su napali postrojenje za preradu nafte u Saudijskoj Arabiji.

Kao da to nije dovoljno, Štraub naglašava da su hakeri već uspjeli da instaliraju zloćudni „softver” u sistemima za energiju i vodu u SAD, gdje trenutno „spava”, čekajući da bude aktiviran.

Prema Štraubu, nijedna zemlja svijeta neće koristiti svoje nuklearno oružje protiv druge koja ga takođe posjeduje zbog prijetnje da će biti napadnuta.

Istovremeno, lako je sakriti izvor digitalnog upada, što se ne može rijeći o lansiranju rakete, kaže stručnjak.

„Moj cilj nije da umanjim razarajuće efekte nuklearnog napada. Umjesto toga, moj cilj je da pokažem da postoje neki nuklearni sistemi za kontrolu na međunarodnom nivou, dok za sajber-napade ne postoje”, naglašava on.

Rezultati analize, koju je citirao profesor, otkrili su da samo petina svih kompanija koje koriste računare za kontrolu industrijskih mašina u SAD nadgledaju svoju opremu kako bi otkrili potencijalne napade. Pored toga, u 40 odsto napada koje su te kompanije uspjele da identifikuju hakeri su imali pristup njihovim sistemima duže od godinu dana.

Prema Štraubovom mišljenju, najmanje četvrtina svih poslova u oblasti kibernetičke sigurnosti u SAD je trenutno upražnjena. Manjak kvalifikovanih stručnjaka ne omogućava rješavanje postojećih pretnji, zaključuje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana