Srbija, Hram i badnjak u Božićnom specijalu Nacionalne geografije

GS
Foto: Tanjug

Evropa odozgo: Božićni specijal - Srbiju će još jednom učiniti dijelom svijeta, a naši običaji i ljepote naše zemlje, zahvaljujući emisiji kanala Nacionalna geografija ponovo će obići cijelu planetu.

Osim prelijepe engleske rivijere, izuzetnog logističkog poduhvata raznošenja pošte Deda Mraza, čudesne parade čudovišta, vatrometa u Alpima i praćenja krda irvasa u Finskoj, gledaoci će osim hrama Svetog Save, vidjeti i paljenje badnjaka.

„Produkciji serijala je bilo veoma zanimljivo pre svega to što se Božić u Srbiji obeležava sedmog januara, kasnije u odnosu na većinu zemalja. Pretpostavljam da je to bilo dosta egzotično producentima kada su došli u našu zemlju i kada su videli paljenje badnjaka ispred Hrama Svetog Save, kao i sam hram koji je jedan od najvećih pravoslavnih svetinja na Balkanu kao i u svetu", rekao je u Jutarnjem programu Nikola Dražović iz Nacionalne geografije za Srbiju.

Dodaje da je sve to bio povod ponovnog „nadlijetanja nad Srbijom", i snimanja dronom.

Dron-operater Dragan Glišović kaže da mu je bila čast što je dronom uspio da napravi kadrove samog Hrama odozgo ali i iznutra, što je posebno iskustvo.

„Mi smo dva dana snimali priču o Hramu. Prvi dan smo snimali samo Hram, a drugog dana smo snimali paljenje badnjaka gde se okupilo dosta ljudi i bilo je vrlo interesantno sve to uhvatiti", priča Glišović.

Kaže da su se tokom snimanja potrudili da sve segmente i detalje što bolje obuhvate i predstave. Najrizičniji dio je, prema njegovim riječima, bilo snimanje dronom oko lustera u centralnom dijelu Hrama, koji je težak oko sedam tona.

Radilo se sa više dronova među kojima je onaj filmski težine oko šest kilograma. „Tu nema straha već opreznosti i odgovornosti prema poslu i lokaciji na kojoj se nalazimo, ali smo na kraju sve uspeli", ističe Glišović.

Snimljeno je mnogo materijala od čega dio nije iskorišćen.

„Nekih šest, sedam minuta će biti prikazano u Božićnom specijalu, tu je i razgovor sa protođakonom Hrama Svetog Save Mladenom Kovačevićem koji je sa svoje strane dočarao važnost Božića", objasnio je Dražović.

Tokom Badnjeg dana, bilo je poteškoća zbog jakog vetra i kiše. „Mislili smo da će snimanje da propadne, međutim, pred samo paljenje badnjaka - sve je stalo. Stala je kiša, stao je vetar i imali smo sreće", dodaje Glišović.

Dražević podsjeća da je u septembru na Nacionalnoj geografiji prikazan Golubac, i da su iz centrale i ovog puta zadovoljni materijalom iz Srbije.

U Božićnom specijalu će biti predstavljene skoro sve evropske zemlje satemom obilježavanja Božića na različite načine, prenosi RTS.

Specijal će biti prikazan u više od 120 zemalja istovremeno. Emituje se 11. decembra od 21 sat na kanalu Nacionalne geografije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana