Spor Sofije i Skoplja, car Boris Treći ponovo protiv Tita

Rts
Foto: Ilustracija

Ime srednje škole "Josip Broz Tito" u Skoplju veći je problem od udruženja u Ohridu nazvanog po poslednjem bugarskom caru Borisu Trećem, tvrdi bugarski ministar spoljnih poslova Nikolaj Milkov. Istorijsko nasleđe ostaje najveći kamen spoticanja u odnosima Sofije i Skoplja.

"Ako je ime car Boris Treći problem, onda je gimnazija u Skoplju koja nosi ime Josipa Broza Tita mnogo veći problem", rekao je šef bugarske diplomatije Nikolaj Milkov, povodom otvaranja kulturnog centra u Ohridu.

Bugarska je u nekoliko navrata kritikovala vlasti u Skoplju zbog navodnog slavljenja Josipa Broza Tita, navodeći da zemlja koja "želi u EU ne može da slavi jednog od najmračnijih diktatora". Istovremeno, bugarski istoričari smatraju da je za stvaranje makedonskog jezika odgovoran "jugoslovenski šovinizam", sa ciljem "negiranja bugarskog nacionalnog identiteta"

Bugarska je, već godinama, jedina prepreka istinskom početku pregovora Severne Makedonije sa Evropskom unijom, iako su dve države 2017. godine potpisale Ugovor o prijateljstvu, dobrosusedskim odnosima i saradnji, koji Skoplje smatra jedinim preduslovom za početak dijaloga sa EU.

Sjeverna Makedonija je, poslije silnih intervencija, sredinom jula preskočila prvu prepreku u evrointegracijama, ali će nastavak procesa zavisiti od uključivanja bugarske manjine u ustav te države. Vlada u Skoplju, koju predvode socijaldemokrate nema dvotrećinsku većinu potrebnu za takav korak.

Društvo mrtvih careva

Istovremeno, u Sjevernoj Makedoniji najavljeno je otvaranja tri bugarska kulturna centra, oko čijih se imena ozbiljno spore istoričari iz dve države. "Vančo Mihajlov", "Ferdinand Prvi" i "Boris Treći" su nove ustanove otvorene u Bitolju, Bogdancima i Ohridu.

Vančo Mihajlov bio je lider Vnatrešne makedonske revolucionarne organizacije, ili VMRO, poslije serije atentata u kojima je stradalo prethodno vođstvo te organizacije. Njegov najbliži saradnik Vlado Černozemski je 1934. godine u Marselju, u saradnji sa ustaškim pokretom, ubio jugoslovenskog kralja Aleksandra Prvog i francuskog ministra spoljnih poslova Luja Bartua.

Tokom rata, Mihajlov je, poslije sastanaka sa Adolfom Hitlerom i Hajnrihom Himlerom, pokušavao da organizuje nacističke jedinice u Makedoniji i Bugarskoj, nakon čega je živio u Zagrebu, odakle je izbegao u Italiju. Mihajlov je umro 1990. godine u Rimu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana