Španija šampion, Grčka druga na svijetu po kvalitetu plaža

Tanjug
Foto: Tanjug

ATINA - Španija je svjetski šampion po kvalitetu plaža, dok je na drugom mjestu globalne rang liste Grčka, prenijeli su danas grčki mediji.

Kako je navelo Grčko društvo za zaštitu prirode, španske plaže dobile su 621 plavu zastavicu, a Grčke 581, prenosi grčki list "Katimerini".

Najveći broj grčkih plaža obilježenih plavom zastavicom - sertifikatom kvaliteta, nalazi se na ostrvu Rodos (55), za kojim slede Nea Propontida na Halkidikiju (19) i Sitonija i Hersonisos na istom poluostrvu, sa po 18 plavih zastavica.

Posle Rodosa, grčka ostrva s najkvalitetnijim plažama su Hios (15), Kefalonija (13) i Kos (12). Najviše plaža s plavom zastavicom u Španiji nalazi se u Valensiji, kao i prošle godine, a Andaluzija je zabeležila najveći porast u kvalitetu plaža.

Plave zastavice dodeljuje Fondacija za edukaciju iz oblasti životne sredine (Foundation for Environmental Education - FEE), neprofitna i nevladina organizacija koju čini 65 organizacija u 60 zemalja članica. Da bi plaža bila obilježena plavom zastavicom, mora da ispuni nekoliko kriterijuma u oblasti zaštite životne sredine, pre svih kvalitet i bezbjednost vode i obale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana