Slavni mrmot koji prognozira vrijeme izašao iz jazbine i ugledao svoju sjenu: Šta to znači?

GS
Slavni mrmot koji prognozira vrijeme izašao iz jazbine i ugledao svoju sjenu: Šta to znači?

Legendarni prognostičar vremena, mrmot Punksutavni Fil, izronio je jutros iz svoje jazbine i ugledao svoju sjenu, što znači da će biti još šest sedmica zime.

Krzneni meteorolog je dao svoje veliko predviđanje na popularnoj proslavi Dana mrmota u Pensilvaniji.

Predanje kaže da ako glodar vidi svoju sjenku na 2. februar, uplašiće se i vratiti u brlog, što znači da će zima potrajati još šest sedmica. Ako je ne vidi, proljeće je na putu.

U Punkstavniju u Pensilvaniji, SAD, jutros je bilo minus 11 stepeni Celzijusa kada je Fil izronio, u 7.22.

Svake godine, 2. februara, hiljade vjernih pratioca okupe se u ovom malom gradu u zapadnoj Pensilvaniji gdje željno iščekuju slavnog mrmota da izađe iz jazbine kod Gobler's Knoba.

Ali, vrijedi istaći da je od prvog predviđanja 1887. godine, "Fhil" bio u pravu samo u 39 posto slučajeva, prema Stormfaks Veder Almanahu. Nacionalni centri za informacije o okolini Nacionalne uprave za okeane i atmosferu takođe su vodili vlastitu studiju od 2012. do 2021. i utvrdili da je Fil bio u pravu samo u 40 posto slučajeva, prenosi RadioSarajevo.

Dok je Fil predvidio dužu zimu 107 puta, rani početak proljeća je predvidio samo 20 puta. Pored toga, bilo je devet godina kada nije bilo zapisa o Filovoj prognozi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana