Šekspirova "Prva zbirka" prodata za 9,98 miliona dolara

Srna
Foto: Tviter

NjUJORK- Jedna od prvih štampanih kolekcija drama Vilijama Šekspira prodata je na aukciji u Njujorku za 9,98 miliona dolara.

Knjiga "Prva zbirka" štampana je 1623. godine i vjeruje se da je riječ o jednoj od prvih kolekcija drama ovog pisca. Postoji samo šest primjeraka "Prve zbirke" i sve su u privatnom vlasništvu.

Ovaj primjerak prodat je na "Kristijevoj" aukciji, a cijena koja je postignuta predstavlja novi rekord za književna djela, prenio je AP.

Sabrane drame izdali su Šekspirovi prijatelji Džon Heming i Henri Kondel poslije njegove smrti 1616. godine, objavila je aukcijska kuća.

Zbirka sadrži drame "Magbet", "Dvanaesta noć", "Mjera za mjeru" i "Julije Cezar".

"žKristiž je oduševljen jer je postavljen novi svjetski aukcijski rekord ne samo za radove Vilijama Šekspira, neko i za bilo koje literarno djelo", izjavila je Margaret Ford iz ove izdavačke kuće.

Knjigu je kupio Stiven Leventejl putem telefonske ponude.

On je rekao da je Šekspir "bez ikakvog poređenja najveći pisac engleske književnosti i jedan od najvažnijih kulturnih uticaja u čitavoj istoriji".

Leventejl je rekao da je počastvovan time što je kupio primjerak najvažnije zbirke drama koja je ikada objavljena i da je riječ o "epohalnom izdanju".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana