Sedam navika Francuza koje šokiraju ostatak svijeta ili izazivaju ljubomoru

B92/punkufer.hr
Foto: Depositphotos/sborisov

U nekim dijelovima zemlje Francuzi se pozdravljaju s pet poljubaca u obraz, a skroz je uobičajeno i potrošiti 45 minuta na ručak tokom radnog vremena...

Svaka zemlja ima nešto po čemu je karakteristična, a upravo je u tim različitostima ljepota putovanja i otkrivanja novih geografskih širina i dužina. Dok nam zdravstvena situacija u svijetu ne dopusti da ponovno počnemo da pakujemo kofere, zemlje i njihove stanovnike možemo upoznati upravo kroz njihove karakteristične navike, a u Francuskoj ih ne nedostaje.

Dobar dan, i oprostite!

Neke od riječi koje ćete u Francuskoj čuti na svakom koraku su definitivno "bonjour" i "pardon", odnosno "dobar dan" i "izvinite/pardon", koje im služe poput poštapalica. Poređenja radi, Šveđani i Norvežani su "u svojem filmu" pa dok je pozdravljanje na svakom ćošku u Francuskoj skroz uobičajeno, na evropskom sjeveru to nije imperativ.

Sir za desert

Možete li zamisliti ručak bez deserta? Francuzi i te kako mogu. Umjesto kolača i torti nerijetko naruče sir i vino. Požele li ipak kakvu poslasticu, naručiće je ili je poslužiti nakon sira, ako im ostane mjesta u stomaku.

Patike umjesto točkova

Francuzi su strastveni hodači, a oni koji posjete Francusku mogu da biraju neke od brojnih ruta na kojima će neumoreno ganjati kilometre u šetnji – bilo da se radi o istraživanju sela, planina ili vinograda. Mnogi Francuzi umjesto automobila ili bicikla biraju patike za odlazak do posla i nazad, a razlozi su brojni – od zdravlja do mirnog sna.

Savršeni "baget"

Odlazak po hljeb Francuzima je svakodnevna navika, baš kao i nama, ali Francuzi odlaze i nekoliko ulica dalje po svoj "baget". Tipični duguljasti hljeb razlikuje se od pekare do pekare, kako hrskavošću korice, tako i rupama u mekoj unutrašnjosti.

Francuski gard

Dok su Amerikanci često po prirodi nasmijani, čak i kad im nije do smijeha, Francuzi se neće pretvarati da su ludi od sreće samo zato što to od njih neko očekuje. Francuzi su generacijama trenirali kritičko mišljenje, bunili se i zauzimali za sebe, pa pretjerano odobravanje ili pozitivan pogled na svijet smatraju naivnim, kao i nedostatkom inteligencije.

Koliko poljubaca!

Francuzi se pozdravljaju poljupcima u obraz, a koliko ćete se puta ljubiti zavisi od dijela zemlje u kojem se nalazite. Tako, na primjer, Parižani se često četiri puta poljube u obraz, u Monpeljeu se ljube tri puta, a na Korzici se neki stanovnici ljube čak pet puta. Čak niti Francuzi često ne znaju koliko puta treba da se poljube u obraze.

Ovo bismo prepisali…

Gotovo polovina Francuza potroši više od 45 minuta na ručak svakoga dana, jer hranu doživljavaju važnijom od samog "goriva" za preživljavanja dana. Pauzu za ručak Francuzi koriste da popričaju s kolegama na poslu, ili se druže s porodicom i prijateljima kad su slobodni. Ručak u Francuskoj je ritual, između ostalog zato što i dalje većinom ne grickaju između obroka nego se čuvaju za pravu stvar.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana