SAD: Najčudnije, najmnogoljudnije i najrizičnije inauguracije

Tanjug
Foto: Arhiva

BEOGRAD– Uoči sutrašnje inauguracije 46. američkog predsjednika, Džoa Bajdena, u Americi se ona organizuje kao jedna od najrizičnijih do sada, zbog mogućnosti izbijanja sukoba u Vašingtonu, ali i zbog sveprožimajuće globalne pandemije, u kojoj je više od 400.000 Amerikanaca izgubilo život.

Ovaj događaj biće poseban po tome što je broj posjetilaca ograničen zbog pandemije korona virusa, te mediji ovog puta neće imati priliku da mjere popularnost novog predsjednika prema broju njegovih pristalica koji bi došli na inauguraciju. Događaju će prisustvovati samo članovi američkog Kongresa i po jedan njihov gost, a organizacioni komitet za inauguraciju je zabranio prisustvo građana.

Inače, inauguracija Bajdena nije jedna od najneobičnijih samo zbog pandemije, već i zbog činjenice da prvi put nakon 152 godine inauguraciji poslije izbora neće prisustvovati odlazeći predsjednik, budući da je Donald Tramp potvrdio da ne planira da se pojavi na tom događaju.

Posljednji put da američki predsjednik nije prisustvovao inauguraciji svog nasljednika poslije izbora bilo je 1869. godine, kada je Endru Džonson odbio da se pojavi na inauguraciji Julisiza Grenta, jer su njih dvojica bili u izuzetno lošim odnosima.

Sa bezbjednosnog aspekta, smatra se da će Bajdenova inauguracija biti jedna od najrizičnijih u američkoj političkoj istoriji zbog mogućnosti izbijanja nereda, jer veliki broj Trampovih pristalica vjeruje njegovim tvrdnjama o pokradenim izborima.

S druge strane, inauguracija Baraka Obame, kada je upravo Bajden polagao potpredsjedničku zakletvu, bila je apsolutna suprotnost u odnosu na ono što ćemo vidjeti sutra, a mnogi mediji su je ocijenili kao najmnogoljudniji događaj te vrste.

Američki zvaničnici su 2009. godine tvrdili da je Obamina inauguracija bila najposjećeniji događaj bilo koje vrste u američkoj prestonici, te su procjene da je tada prisustvovalo oko 1,8 miliona ljudi.

Vjerovatno najčudnija inauguracija je bila neplanirana inauguracija Lindona Džonsona u novembru 1963. godine, koja je održana samo dva sata i osam minuta poslije ubistva Džona Kenedija.

Dotadašnji podpredsjednik Džonson je zakletvu položio u čuvenom predsjedničkom avionu „Er fors 1" pored Kenedijeve udovice Džeki, koja je i dalje bila u krvavom blejzeru poslije atentata na njenog muža.

Kovčeg sa ubijenim Kenedijem se u tom trenutku nalazio u istom avionu.

Inauguracija Džonsona je zapamćena i po tome što je jedina koja je održana zapadno od rijeke Misisipi, pošto je Kenedi ubijen u Dalasu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana