Ruski mornari otkrili pet novih ostrva na Arktiku

Sputnjik
Ruski mornari otkrili pet novih ostrva na Arktiku

Hidrografska grupa ruske Sjeverne flote, koja je dio ekspedicije na arhipelagu Zemlja Franje Josifa, potvrdila je da su otkrili pet novih ruskih ostrva u Karskom moru.

“Njihova površina varira od 900 do 54,5 hiljada kvadratnih metara. Na novim ostrvima izvršeno je topografsko snimanje, ona su detaljno opisana i fotografisana”, saopštila je pres-služba Sjeverne flote, prenosi Sputnjik.

Ostrva su smještena u zalivu Viz, zapadno od ostrva Severni, u oblasti glečera Vilki.

Nove teritorije su prvi put primjećene 2016. godine prilikom analize satelitskih snimaka. Vjeruje se da je ranije ostrva skrivao lednik.

U periodu od 2015. do 2018. godine hidrografi Sjeverne flote su učestvovali u otkrivanju više od 30 novih ostrva, rtova i zaliva u području arhipelaga Zemlja Franje Josifa i Nova Zemlja.

Sjeverna flota je započela ekspediciju na Zemlji Franje Josifa 15. avgusta iz Severomorska, a trebalo bi da traje do kraja septembra.

Učesnici ekspedicije, osim planiranih istraživanja, žele djelimično da ponove maršrute Juliusa Pajera (ekspedicija 1874. godine), Frederika Džeksona (ekspedicija 1897. godine), kao i spasilačke ekspedicije Valeriana Aljbanova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana