"Rođena 2021", polijeće nova italijanska avio-kompanija

GS
Foto: Ilustracija

"Dame i gospodo, hvala vam što ste bili uz nas ovih 75 godina. Ovo je poslednji let Alitalije", izgovorila je stjuardesa "Al Italije" po poslednji put objavivši let AZ 1586 te kompanije na relaciji Kaljari – Rim.

Danas "poleće" nova italijanska kompanija ITA.

Al Italija" je osnovana 16.septembra 1946. u Rimu, a prvi let obavljen je 5. maja 1947. na relaciji Torino-Rim-Katanija.

Nakon dva mjeseca obavljen je i prvi međunarodni let između Rima i Osla, a 1948. i prvi interkontinentalni let na relaciji Milano - Buenos Aires koji je ukupno trajao 36 sati sa pauzama u Rimu, Dakaru, Natalu, Rio De Žaneiru i San Paolu.

Ekonomski problemi

U poslednjih 20 godina "Al Italija" je izgubila 11 milijardi evra zatvarajući svaku godinu sa gubitkom, sem 2002. kada je jedan deo dionica prodat KLM-u.

"Za 47 godina ‘Al Italija‘ je koštala oko 500 evra svaku italijansku familiju, oko 216 svakog Italijana uključujući u tu statistiku i novorođenčad", podaci su Kodakonsa (Udruženja za zaštitu potrošača) koji je na taj način objasnio koliko je "Al Italija" koštala državu, koliko je pozajmica i kredita uzimala. Sve to nije bilo dovoljno da ih spasi. 

Nova kompanija ITA

Nova kompanija koja će danas poleteti umesto "Al Italije" kreće sa 52 aviona (koja će još neko vrijeme zadržati natpis "Al Italija") i 2.800 zaposlenih odabranih od više od 30.000 kandidata.

Njima se nudi fleksibilni ugovor i plata koja će biti vezana za ekonomski rezultat kompanije i za to koliko će budući klijenti biti zadovoljni.

Jedini novi avion je onaj sa natpisom "Rođen 2021" koji će poleteti danas iz Milana ka Bariju kao prvi let kompanije ITA.

Zaposleni "Al Italije" su se ponovo okupili na aerodromu "Fjumićino" u Rimu ne bi li protestovali protiv zatvaranja kompanije i otpuštanja radnika. Nosili su plakate sa natpisima "Resistenza" kao i "Mi smo Al Italija".

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana