Raskošna palata krov nad glavom za 50 beskućnika

Agencije
Raskošna palata krov nad glavom za 50 beskućnika

VATIKAN - Palata Miljiori, veličanstveno zdanje iz 19. vijeka koje se nalazi blizu Trga svetog Petra u Vatikanu, postala je dom za pedesetak beskućnika.

Ovu raskošnu palatu prije godinu dana napustile su časne sestre koje su tu boravile 70 godina, a nakon renoviranja mnogi su postavljali pitanje šta će Rimokatolička crkva učiniti sa tom popularnom turističkom atrakcijom.

Iako je bilo prijedloga da zbog svoje blizine ključnim tačkama u Vatikanu palata bude pretvorena u hotel, koji bi bez sumnje dobro zarađivao jer je ogromnom broju svakodnevnih posjetilaca Rima i Vatikana uvijek potreban kvalitetan smještaj, papa Franjo je u novembru 2019. odlučio da će to zdanje biti dom za one koji nemaju krov nad glavom.

Prije nekoliko dana on je blagoslovio otvaranje renovirane palate i zvanično je predao na korišćenje onima kojima je to potrebno.

Zdanje, koje nosi neslužbeni naziv Palata siromaha, sada je dom za oko 50 beskućnika koji nastanjuju 16 spavaćih soba, dok im tople obroke pripremaju volonteri.

- Ovo mjesto je za mene dom. Imam svoj krevet, svoju sobu i kupatilo. U potpunosti se razlikuje od spavaonica koje sam do sada posjećivao. Ta mjesta su ličila na staju punu stoke - kaže 53-godišnji Mario Breza, novi stanar papinog skloništa.

Osim što je živio na ulici, amputirana mu je noga zbog ozbiljne bolesti, a živi od državne invalidnine u iznosu od 270 evra mjesečno.

Karlo Santoro, pripadnik katoličkog dobrotvornog udruženja Zajednice sv. Egidija, koja je bila uključena u ovaj projekt, smatra da je palata Miljiori pravi spoj krajnosti.

- Riječ je o raskošnom zdanju, tik pored Trga i bazilike Svetog Petra, koje nastanjuju oni koji donedavno nisu ni imali krov nad glavom - rekao je Santoro.

Ovakvo zanimanje pape Franje za materijalno ugrožene nije novost. On je 2016. pozvao sve ljude koji nemaju dom da prisustvuju služenju mise u Vatikanu, koja je bila posvećena isključivo njima, a tokom tog događaja je oštro osudio način na koji se čitav svijet ophodi prema najsiromašnijim pripadnicima društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana