Ptičiji grip među kraljičinim labudovima

Srna
Foto: Ilustracija

LONDON- Veterinari su ubili 26 labudova iz ličnog jata britanske kraljice Elizabete Druge na Temzi u Vindzoru kako bi zaustavili širenje ptičjeg gripa, piše "Dejli mejl".

Pretpostavlja se da je najmanje šest ptica uginulo od ptičijeg gripa dok raste bojazan da bi se virus mogao proširiti, a još jedna je "pronađena mrtva juče ujutru", čime je broj uginulih porastao na 33.

Odjeljenje za životnu sredinu, hranu i ruralna pitanja pozvalo je veterinare iz centra za zaštitu labudova da humano ubiju ptice.

Kraljevska kuća posjeduje sve takozvane nijeme ili labudove grpce - najčešće od tri vrste u Velikoj Britaniji - pronađenim u prirodi.

Zvaničnik kraljevske kuće zadužen za labudove Dejvid Barber je navodno obavijestio kraljicu za koju je rekao da je "tužna" i da ga je zamolila bude redovno obavještavana o svim novostima, piše list "San".

Tradicionalna godišnja inventura labudova na rijeci Temzi vrši se svakog ljeta, kada se ptice hvataju, prstenuju i vraćaju nazad u prirodu.

Poznata kao podizanje labudova, ceremonija datira još iz 12. vijeka kada je kruna preuzela vlasništvo nad svim neobilježenim nijemim labudovima u otvorenim vodama u Britaniji kako bi obezbijedila snabdijevanje za gozbe.

Danas kraljica ovo pravo ima samo na određenim dijelovima rijeke Temze i okolnih pritoka.

 

Ova ceremonija sada služi kao godišnja zdravstveni pregled kada se labudovi mjere, prstenuju i provjerava se da li ima znakova bolesti ili povreda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana