Princ Vilijam:Problemi planete vazniji od svemirskog turizma

Tanjug
Foto: GS

LONDON- Britanski princ Vilijam poručio je danas da bi rešavanje ekoloških problema planete Zemlje trebalo da bude prioritetnije od svemirskog turizma.

Vojvoda od Kembridža govorio i indirektno kritikovao Džefa Bezosa, Ilona Maska i Ričarda Brensona, koji se proteklih mjeseci takmiče u razvoju komercijalnih svemirskih letova.

Princ je predložio da se preduzetnici fokusiraju na spasavanje Zemlje, a ne na svemirski turizam, i da bi veliki umovi trebalo da pokušavaju da poprave našu planetu, pre nego što započnu potragu za sledećim mjestom gdje bi ljudski život bio moguć.

"Potrebni su nam neki od najvećih svetskih umova da pokušavaju da poprave ovu planetu, a ne da se trude da pronađu sledeće mesto za život ", rekao je Vilijam o svemirskoj trci.

Njegovi komentari dolaze nakon što je u srijedu holivudski glumac Vilijam Šatner postao najstariji čovjek u svemiru nakon što je odleteo u suborbitalnoj kapsuli „Blu oridžina", kompanije u posijedu najbogatijeg čovjeka na svijetu Džefa Bezosa,a direktor kompanije „Virdžin" ser Ričard Brenson i Ilon Mask, osnivač „Tesle" i „Spejs-Eksa", takođe su u trci za razvoj komercijalnih letova u svemir.

Ilon Mask govorio je o misijama na Mars, a Bezos opisao svoj prvi kosmički let u julu kao dio izgradnje puta u svemir na kome bi buduće generacije gradile budućnost.

Vilijam je rekao da je njegov otac, princ Čarls, prošao težak put kada je upozoravao na klimatske promkene, kao i da je njegov rad bio inspirisan razgovorima sa njegovim pokojnim ocem, vojvodom od Edinburga, koji je o klimatskim promjenama govorio mnogo više i vrlo rano, pre nego što je iko drugi pomislio da je to aktuelna tema.

Vojvoda od Kembridža je dodao i da bi bila apsolutna katastrofa da njegov sin princ Džordž, kao i on sada, na istom mjestu priča o spašavanju planete za 30 godina.

Princ je takođe je upozorio na porast "klimatske nervoze" među mlađim generacijama čija je budućnost ugrožena, uoči dodjele prve "Ertšot" nagrade (Earthshot prize) za doprinos ekologiji.

Pet dobitnika nagrade Ertšot, koju su kao deceniju akcije na popravci planete Zemlje, ustanovili Vilijam i njegova žena Kejt Midlton, svake godine od 2021.do 2030. dobiće po milion funti, a imena nagrađenih za ovu godinu biće saopštena na ceremoniji kasnije ovog mjeseca.

Naziv nagrade je referenca na ambicije SAD u svemiru iz 1960-ih kada je tadašnji predsednik Džon Kenedi obećao da će ljudska noga kročiti na Mjesec u roku od jedne decenije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana