Prikaz urušavanja i budućnosti prirode

G.S.
Prikaz urušavanja i budućnosti prirode

U pokušaju da pojasne efekte klimatskih promjena, naučnici sa Univerziteta Pensilvanija kreirali su virtualnu šumu u kojoj prikazuju kakve promjene bi priroda mogla da pretrpi u budućnosti i već trpi zbog ljudskog nemara.

Istraživači su kombinovali mnoštvo podataka o klimatskim promjenama, ekologiji i vegetaciji da bi na najbolji način stvorili virtuelnu šumu, odnosno dva različita buduća scenarija uticaja klimatskih promjena na prirodu.

U virtuelnoj šumi korisnici mogu detaljno istražiti biljni svijet u sadašnjosti, ali i otkriti kako bi mogle izgledati šume u budućnosti, pogođene klimatskim promjenama.

Nakon što stave VR naočare, korisnici ulaze u šumu, gdje se mogu upoznati sa svakom vrstom drveta i drugim šumskim biljkama. Omogućen im je pogled iz raznih uglova.

Tim naučnika ističe da njihov virtuelni šumski ekosistem može olakšati komunikaciju između stručnjaka, tvoraca politika i šire javnosti. Oni podstiču korisnike da istražuju koje vrste drveća opstaju i uspijevaju u svakom budućem scenariju, a s ciljem shvatanja klimatskih promjena u sadašnjosti.

- Glavni problem na koji je potrebno skrenuti više pažnje je da su klimatske promjene apstraktne, na neki način. Njihovo stvarno značenje biva otkriveno svakih 10, 15 ili stotinu godina. Zaista je teško ljudima to da shvate, da planiraju i donose odluke - smatra profesor geografije na Univerzitetu Pensilvanija Aleksander Klipel.

Scenariji koji su predstavljeni posmatračima tiču se budućnosti u kojoj šumu oštećuje suša i onih u kojima je oštećuju prevelika toplota i požari.

- Tehnologija nam daje mogućnosti ne samo da vidimo promjene u okolini, nego i da ih iskusimo. Možemo da usavršimo razumijevanje naučnih činjenica koje se tiču zaštite životne sredine i to na jednom višem nivou - dodaje Klipel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana