Praistorijske pećinske slike otkrivene u Španiji pomoću dronova

Tanjug
Praistorijske pećinske slike otkrivene u Španiji pomoću dronova

MADRID - Arheolozi u Španiji otkrili su praistorijske slike u teško dostupnim pećinama na istoku zemlje koristeći tehnologiju dronova.

Upotreba dronova omogućila je istraživačima da brzo prikupe dokaze o ranije nevidljivim pećinskim slikama koje datiraju od prije 5.000-7.500 godina, navodi se u saopštenju tima sa Univerziteta Alikante u Španiji.           

Nalazi arheologa objavljeni su prošlog mjeseca u španskom naučnom časopisu Lucentum, prenosi CNN.

Projekat je omogućio lakšu inspekciju područja do kojih bi se inače moglo doći samo „otvaranjem složenih pristupnih puteva penjanjem“, navodi se u saopštenju.

Tim je rekao da je pronašao prve rezultate u roku od samo nekoliko dana letenja dronova u kamenolomu u opštini Penagila u Alikanteu.

-Rezultat je bio otkriće novog lokaliteta sa praistorijskim pećinskim slikama različitih stilova, za koje vjerujemo da će biti veoma relevantni za istraživanje - rekao je glavni autor studije Fransisko Havijer Molina Ernandez, arheolog sa Univerziteta u Alikanteu.

Prema njegovim riječima, istraživači su došli na ideju da koriste bespilotne letjelice jer su u  mnogim prilikama rizikovali živote da bi pristupili šupljinama koje se nalaze u surovim geografskim oblastima.

-Mnoge druge pećine nikada nisu istražene jer se nalaze u nepristupačnim područjima - dodao je on.

Istraživači su istakli da je ovo predstavlja jedno od najznačajnijih neolitskih kamenih umjetničkih mjesta otkrivenih u regionu Valensije posljednjih decenija, zbog velikog broja uočenih figura.

-Otkriće novih pećinskih slika u ovoj vrsti pećina ukazuje da je praistorijski čovjek razvio sofisticirana sredstva za penjanje, možda pomoću užadi ili drvenih skela - rekao je Molina.

On je naveo da tim planira da koristi moćnije dronove kako bi snimio kvalitetnije slike i proširio istraživanja na druga područja Španije, Portugalije i drugih delova Evrope.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana