Povratak arene za novi život Koloseuma

Milanka Mitrić/Agencije
Povratak arene za novi život Koloseuma

RIM - Stvoren od pijeska i betona, namijenjen za spektakle, u davnim vijekovima kada su svijet i ljudi bili drugačiji, rimski amfiteatar Koloseum jedna je od najznačajnijih, ali i najposjećenijih građevina na svijetu.

Ovaj istorijski spomenik uskoro bi trebalo da dobije i novi, moderniji izgled, jer je u Italiji pokrenut projekat kojim će Koloseum dobiti novi, visokokvalitetan izgled. Naime, unutar Koloseuma planirana je izgradnja montažne bine, koja će zainteresovanim posjetiocima omogućiti da sa nekoliko bitnih tačaka vide veličanstvenost ovog istorijskog spomenika, te da dožive Koloseum s mjesta na kojem su se gladijatori borili.

- Koloseum će ponovo imati svoju arenu. Poslije mnogo godina izučavanja i planiranja, konačno imamo najbolji projekat. Biće pokretna i dozvoliće posjetiocima da obiđu i podzemlje, ali i da dožive Koloseum iz centra, kao što je bilo moguće do kraja 19. vijeka - naveo je ministar kulture Italije Dario Frančeskini.

On je dodao da je u okviru planiranja napravljen ugovor koji obuhvata rad na renoviranju i stvaranju strukture tradicionalne arene, a radovi bi trebalo da koštaju 18,5 miliona evra. Projekat bi trebalo da bude finalizovan do 2023. godine, a s obzirom na to da je montažni, moći će da mijenja strukturu, ukoliko bude potrebe za tim.

- Bina će biti pogodna za kulturne događaje. To je zaista ambiciozan projekat, koji će pomoći zaštiti i očuvanju ovog spomenika, ali i doprinijeti njegovoj višestrukoj koristi - dodaje Frančeskini.

Izgled unutrašnjosti krajem 19. vijeka promijenjen je zbog arheoloških istraživanja.

U prošlosti, Koloseum je bio poznat i pod imenom “Flavijev amfiteatar”, po dinastiji imperatora Flavija. Izgradnja je počela 72. godine nove ere, u vremenu vladavine Vespazijana, a  završena je 80. godine od strane njegovog nasljednika, sina Tita.

Koloseum je najpopularnija turistička atrakcija u Italiji, koja je, prije početka pandemije, 2019. godine privukla oko 7,6 miliona posjetilaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana