Posječeno drvo iz filma Robin Hud moglo bi ponovo da izraste

GS
Foto: Printskrin

LONDON- Postoji nada da bi sa drveta u Sikamor Gep-u, pored Hadrijanovog zida u Nortamberlendu, koje je predstavljeno u filmu Robin Hud, a koje je namjerno posječeno u srijedu veče, izdanci još mogli da rastu.

Generalni direktor Nacionalnog fonda Endru Pod rekao je za Bi-Bi-Si da je panj jednog od najpoznatijih stabala u Velikoj Britaniji "zdrav".

„To je veoma zdravo drvo, možemo vidjeti da sada, zbog stanja u kojem se panj nalazi, može ponovo da izraste izdanak i ako bismo ga negovali, onda bi to mogao biti jedan od najboljih ishoda, a onda da čuvamo drvo", rekao je Pod.

Drvo je predstavljeno u filmu iz 1991. godine "Robin Hud: Princ lopova" sa Kevinom Kostnerom u glavnoj ulozi.

Izvršni direktor Nacionalnog parka Nortamberlend Toni Gejts rekao je da je drvo "dio identiteta Engleske" jer je bilo "prava inspiracija" umjetnicima, piscima i fotografima.

Policija Nortambrije saopštila je da je uhapšen šesnaestogodišnji tinejdžer zbog sumnje da je posjekao čuveno drvo i da se on trenutno nalazi u pritvoru.

 „Drvo je svjetski poznato obilježje i ovaj vandalizam je izazvao šok i bijes u lokalnoj zajednici i šire“, navodi se u saopštenju policije.

Drvo je skoro 200 godina stajalo kraj Hadrijanovog zida - rimske građevine iz 2. vijeka nove ere.

Hiljade posjetilaca svake godine obiđe ovaj zid koji je podigao car Hadrijan, a koji je čuvao sjeverozapadnu granicu Rimskog carstva.

Hadrijanov zid je dio svjetske baštine pod zaštitom Uneska.

Uprava Nacionalnog parka Nortamberlend zatražila je od javnosti da ne posjećuje posječeno drvo, koje je 2016. u Velikoj Britaniji proglašeno za drvo godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana