Porodica u Norveškoj pronašla predmete stare hiljadu godina, tražeći minđušu

Tanjug
Foto: BBC

OSLO- Porodica Asvik u Norveškoj pronašla je metalne artefakte koji datiraju od prije više od hiljadu godina, tražeći izgubljenu zlatnu minđušu u svojoj bašti pomoću detektora metala.

Kako navode, čim su uključili detektor metala, naletjeli su na kopču u obliku zdjele i još jedan predmet ispod velikog drveta u centru porodične bašte.

Stručnjaci vjeruju da su artefakti korišćeni za sahranu žene u devetom vijeku na malom ostrvu Jomfruland na južnoj obali Norveške.

„Čestitamo porodici koja je pronašla prvo sigurno otkriće iz vremena Vikinga u Jomfrulandu“, objavio je Savjet za kulturnu baštinu Vestfolda i okruga Telemark na Fejsbuku.

Poznato je da su na ostrvu postojala naselja koja datiraju stotinama godina unazad, ali dokazi sežu samo do srednjeg vijeka.

Jedan arheolog je zaključio da kopča datira između 780. i 850. godine, a vjeruje se da su pronađeni predmeti prvo otkriće iz doba Vikinga na Jomfrulandu.

Ranije ovog mjeseca, zvaničnici su rekli da je 51-godišnji muškarac koji je tek nedavno kupio svoj detektor metala pronašao devet privezaka, tri prstena i 10 zlatnih bisera na južnom norveškom ostrvu Rennesoei.

Ole Madsen, direktor  Arheološkog muzeja na Univerzitetu u Stavangeru, nazvao je to „zlatnim nalazom vijeka u Norveškoj“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana