Pomazite sovu, zeca i mungosa u kafiću!

GS
Foto: Agencije

Poslednjih 15-ak godina u Japanu su popularni kafići koji uz piće nude druženje sa životinjama. Potražnja je takva da ih je sve više.

Gradsko stanovništvo u Japanu uveseljavaju kafići sa zečevima, ježevima, vidrama, sovama i drugim divljim životinjama. Naš dopisnik Ilja Musulin posetio je neke od kafića sa životinjama.


Kafići sa životinjama najprvlačniji su za mališane, ali je među mušterijama i mnogo mladih parova, kao i žena u tridesetim godinama i starijih, od kojih neke i kod kuće imaju sopstvene ljubimce.

U tim radnjama gosti mogu da hrane i maze životinje, da ih uzimaju u zagrljaj, stave na rame i posmatraju kako se igraju. Gosti mogu i da za rođendanske proslave i žurke, iznajme prostor na nekoliko sati i sami se poigraju sa životinjama.

Neki od kafića koji drže sove i druge noćne životinje čak nude mušterijama da tokom noći posete njihov lokal i provedu nekoliko sati sa ljubimcima. U pojedinim radnjama moguće je pozajmiti i izvesti životinje na nekoliko sati, a mnogo njih na prodaju nudi i knjige, časopise, lutke, školski pribor i drugu robu inspirisanu životinjama.

Puno kafea sa životinjama iznutra izgleda kao dečja igraonica ili topla simpatična soba u kući ili stanu.

Ugostitelji u njima nastoje da svojim mušterijama omoguće duži i intimniji dodir sa životinjama, odnosno da im pruže uslugu kakva je retka u zoološkim vrtovima, gde su životinje obično iza ograda i u kavezima.

Riječ je, dakle, o dodiru s prirodom u toplini doma – u tome i jeste smisao, pa i pozicija na tržištu ovih neobičnih ugostiteljskih radnji.

Radnici kafea obično dobro znaju koju od životinja koje drže valja ostaviti kao jednu vrstu ukrasa za posmatranje, a koje su krotkije i mirnije, te se mogu dati posetiocima u ruke.

U kafeu s ježevima "Hari", među mladima po buticima i kafićima u popularnom tokijskom kvartu Harađuku, drže preko 60 tih bodljikavih stvorenja, kao i nešto hrčaka i jednog mungosa.

"Razlike u karakteru najviše dolaze do izražaja kada ih dodirnete. Imate ježiće koji odmah zaspu kada ih uzmete u ruke, naravno one koji su napeti, ali i one koji žele da se igraju, pa vam se vrte u rukama", rekla je Naomi Kurosava, šefica kafea sa ježevima "Hari" u Tokiju.

Prvi kafić sa životinjama u Japanu je otvoren 2004. godine u gradu Osaki i bio je lokal sa mačkama. Bitan podsticaj za njihovo postojanje daju skučenost prostora za stanovanje i visoka cena mezimaca u Japanu – rasni štenci, na primer, koštaju po nekoliko hiljada dolara, zbog čega mnoge porodice sa decom sebi mogu da priušte držanje kućnih ljubimaca.

Iza interesovanja i potražnje za kafeima sa životinjama je, naravno, i poodmakla urbanizacija koja je gradsko stanovništvo odvojila od prirode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana