Podnijet zahtjev za vakcinu u spreju protiv kovida 19

GS
Foto: Ilustracija

Ruska farmaceutska kompanija "Generium" napravila je nazalnu verziju vakcine protiv virusa korona "Sputnjik Ve" i podnijela zahtjev za sprovođenje kliničkih ispitivanja, saopštio je generalni direktor kompanije Daniel Taljanski,.

"Na osnovu vakcine instituta "Gamaleja" napravili smo intranazalni oblik vakcine koja se jednostavno ubrizgava u nos. Znatno lakše se podnosi od obične vakcine, a po efikasnosti nije nimalo lošija od tradicionalnog oblika vakcine, s obzirom na podatke kojima danas raspolažemo. Predali smo dokumenta Ministarstvu zdravlja Rusije kako bismo dobili dozvolu za klinička ispitivanja",rekao je Taljanski.

Kompanija se nada da će za šest do osam mjeseci uspjeti da registruje nazalnu vakcinu nakon čega bi bila dostupna građanima Rusije.

Kako je pojasnio Taljanski, nazalna vakcina će se primati dvokratno, kao i tradicionalna vakcina. Pritom, za razliku od vakcine "Sputnjik Ve" koja se daje intramuskularno, novu verziju vakcine nije potrebno zamrzavati, stoga njena isporuka neće zahtjevati posebne uslove.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana