Počeli radovi na obnovi Stuonhendža

Srna
Foto: Vikimedija

LONDON - Vitalni radovi na popravci pukotina i rupa u praistorijskim megalitima Stuonhendža u Engleskoj počeli su danas u okviru jednog od najvećih projekata na očuvanju ovog spomenika koji je na listi svjetske baštine u posljednjih nekoliko decenija, saopštilo je udruženje "Englesko nasljeđe" /English Heritage/.

Radovi na Stuonhendžu, jednom od najpoznatijih svjetskih praistorijskih spomenika čiji su blokovi stariji od 4.500 godina, fokusiraće se na probleme uzrokovane erozijom i uključivaće popravke koje su otkrivene detaljnim laserskim skeniranjem.

"Stuonhendž je jedinstven među kamenim krugovima zbog svojih ragastova i posebnih spojeva koji se koriste za njihovo pričvršćivanje", rekla je Heder Sebir, viši kustos "Engleskog nasljeđa" za ovu lokaciju.

Ona je rekla da su udari vjetra i kiša posljednjih 4.500 godina napravili pukotine i rupe na površini kamena, a ovi radovi će zaštititi prepoznatljivi izgled Stuonhendža.

Radovi tokom kojih će biti podignute skele kako bi se omogućio pristup vrhu kamenih blokova, od kojih je najveći visok oko devet metara, zaustaviće povećanje postojećih pukotina i zamijeniti betonski malter koji je korišten za popravke pedesetih i šezdesetih godina prošlog vijeka krečnim malterom.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana