Pet država u kojima se pije najviše alkohola po glavi stanovnika

GS
Foto: Ilustracija

Ljudi su počeli da konzumiraju alkohol prije nekoliko hiljada godina, a i danas se ova navika zadržala u velikom dijelu svetskih kultura.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, ovo je pet zemalja sa najvećom potrošnjom alkohola u svijetu u jednoj godini (mjereno u ekvivalentnim litrima čistog alkohola po stanovniku kod osoba starijih od petnaest godina

5. Litvanija (12,78 litara po glavi stanovnika)

Među prvih pet su dvije baltičke zemlje, a Litvanija je zauzela peto mjesto. Ovdje se u alkoholu najčešće uživa u pivu, ali i u domaćim rakijama i likerima, poznatim kao kvas, samana i starka.

4. Njemačka (12,79 litara po glavi stanovnika)

Najmnogoljudnija evropska zemlja (bez Rusije) veoma voli dobra pića. Kada pomenemo pivo, jedan od sinonima je Njemačka, a posebno južna regija Bavarska, gdje se održava i Oktoberfest. Ali da li dolazite tokom najvećeg festivala piva ili ne, dobro pivo vas čeka širom Njemačke.

3. Moldavija (12,85 litara po glavi stanovnika)

Zemlja koja se graniči sa Rumunijom i Ukrajinom ima dugu istoriju proizvodnje vina. Ovdje ćete i dalje piti odlična vina za relativno malo novca. Ostala pića kojima se Moldavci ponose su tuica i vestina.

2. Letonija (13,19 litara po glavi stanovnika)

Stanovnici jedne od tri baltičke zemlje su drugi najveći potrošači alkohola na svijetu. Najčešće konzumirana pića su biljni liker Riški crni balzam (smatra se nacionalnim pićem), votka i pivo.

1. Češka (14,26 litara po glavi stanovnika)

Poznata, draga i poznata Češka, koja se nalazi u centralnoj Evropi, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, vodeća je zemlja po litrima popijenog alkohola po glavi stanovnika. Naravno, omiljeno piće Čeha je pivo, a prva pivara izgrađena je u gradu Plzenu, koji se nalazi 100 kilometara jugozapadno od Praga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana