Otvoren muzej u Mosulu koji je ISIL razvalio do temelja

Tanjug
Otvoren muzej u Mosulu koji je ISIL razvalio do temelja

MOSUL- Poznati irački muzej u Mosulu koji su pripadnici Islamske države demolirali i opljačkali 2016. godine, danas je ponovo otvoren za posjetioce.

Muzej u Mosulu, drugom po veličini gradu u Iraku, je dom brojnih skulptura iračkog umjetnika Omera Kaisa, koje se nalaze u obnovljenoj kraljevskoj dvorani za prijem gostiju, prenio je Dejli mejl.

ID osvojila je Mosul 2014. godine, kada je iračka vojska potučena u kratkom vremenskom periodu, čime je ova teroristička grupa postala glavna oružana sila na Bliskom istoku, ali ne zadugo, pošto je tri godine kasnije uništena, dodaje Dejli mejl.

Muzej je bio jedna od prvih meta ID u Mosulu, jer su teroristi smatrali da artefakti predstavljaju lažne bogove i idole.

Mnoge relikvije datiraju iz doba Sumera, koji su bili jedna od prvih civilizacija u ljudskoj istoriji, a živjeli su na obalama rijeka Tigar i Eufrat prije oko 3.000 godina.

Rasturene skulpture, grnčarija i klinepisne table datiraju iz doba Sumera i smatrale su se dijelom "neprocjenjivog poglavlja za razvoj čovječanstva", dodaje se u tekstu Dejli mejla.

Kustosi rade na tome da muzeju vrate nekadašnju slavu, otkako su ga ponovo zauzele iračke vojne jedinice uz pomoć koalicije predvođene Amerikom, 2017. godine.

Muzej je bio na kratko otvoren u januaru 2019. godine, tokom izložbe "Povratak u Mosul", ali je veći dio zgrade bio zatvoren, jer se radilo na obnavljanju.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana