Otvoren grob sveštenika na osnovu teze da je Kristofer Kolumbo iz Galicije

Anadolija
Otvoren grob sveštenika na osnovu teze da je Kristofer Kolumbo iz Galicije

MADRID – Ekshumirani su posmrtni ostaci sveštenika iz Galicije, na sjeveru Španije, ukopanog 1496. godine kako bi bili podvrgnuti DNK analizi, a u svrhu istrage o porijeklu istraživača Kristofera Kolumba.

Zvanični podaci pokazuju kako je Kolumbo rođen 31. oktobra 1451. godine u Đenovi, u Italiji, ali postoje nedoumice da li je Talijan, Španac ili Portugalac.

Pojedini krugovi na osnovu teorija zasnovanih na dokumentima iz Galicije, vjeruju kako bi sveštenik Sohan Marino de Sotomajor, ukopan u 15. vijeku u crkvi San Martino de Sobran u Vilagarsiji mogao biti u srodstvu s Kolumbom.

Sotamaiorov grob je uz dozvolu izdatu na osnovu istraživanja Udruženja Kolomb Galego i Univerziteta u Granadi otvoren 21. novembra ove godine.

Posmrtni ostaci su izvučeni ispod nadgrobnog spomenika teškog dvije tone kako bi se uradila ispitivanja na potvrđivanju teze njemačkog antropologa i španskog arheolog da Kolumbo potiče iz Galicije.

Posmrtni ostaci će biti upoređeni i s posmrtnim ostacima osoba pronađenih tokom iskopavanja u dvorištu crkve u Pontedevri, a koje bi mogle biti Kolumbovi rođaci.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana