Otišao s posla dva minuta ranije – i zbog toga dobio otkaz

GS
Foto: Ilustracija

Šef firme u bečkom Novom Mestu dao je otkaz svom radniku jer je s posla otišao dva minuta ranije.

Šef je svog zaposlenog sačekao na parkingu i obavijestio ga o otkazu, prenosi Poslovni dnevnik.

Kako pišu austrijski mediji, radnik je bio inženjer prodaje za visokotehnološku kompaniju. Budući da je više puta bio angažovan i za tehničku podršku, jedva da mu je ostalo vremena za njegov pravi zadatak, odnosno brigu o klijentima.

Na problem je upozorio šefa kompanije, ali mu je rečeno da može raditi i prekovremeno, a ako to ne uspije, na svoje klijente može paziti u slobodno vrijeme. Deset sati prekovremenog mjesečno je ionako "normalno".

Do tada je, međutim, taj radnik već odradio više od 130 sati prekovremenog rada. Kada je isti dan, na kraju uobičajenog radnog vremena u firmi, radnik otišao u kupovinu u najbliži supermarket, na parkingu ga je dočekao šef koji ga je na mjestu obavijestio o otkazu uz obrazloženje da se s posla odjavio već u 16:28, dakle 2 minuta prerano.

Povrh toga, direktor firme je zahtijevao momentalno vraćanje ključa službenog automobila. Nije se obazirao na riječi zaposlenog da se u vozilu još nalaze lične stvari.

Bez automobila i bez centa da kupi bar autobusku kartu, potpuno zbunjeni radnik morao je sat i po da čeka da dođe njegova djevojka da ga pokupi. Odmah je kontaktirao Radničku komoru u bečkom Novom Mestu. Međutim, intervencija kod poslodavca zbog neopravdanog otkaza nije uspjela. Firma je čak uložila prigovor na intervencijsko pismo, prenosi B92.

Tako je slučaj završio pred radnim i socijalnim sudom, za što je AK ​​Donja Austrija dao muškarcu besplatnu pravnu zaštitu da podnese tužbu protiv otkaza.

“Preplata kolektivnog ugovora nije karta koja omogućava da se može slobodno raspolagati zaposlenima. S platom je nadoknađeno samo šest prekovremenih sati mjesečno”, kaže predsednik AK Donja Austrija i predsednik ÖGB Donja Austrija Markus Vizer.

Tek prije usmene rasprave direktor je shvatio da gubi spor sa svojim stavom. Zato se obvezao da plati zaostali prekovremeni rad i otpremninu od 8.370 evra koja je tražena kao posljedica neopravdanog otkaza, piše Feniks Magazin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana