Otapanje ledenjaka razotkrilo tajne koje su Alpe čuvale

Radio.sarajevo
Foto: Twitter

Prošle sedmice planinari u švicarskim Alpama pronašli su jedan skup ljudskih ostataka, a planinski vodič olupinu srušenog aviona.

Ovi ostaci stari su oko 50 godina. Nešto ranije, pronađeni su ljudski ostaci osobe za koju se nagađa da je stradala 1980-ih godina. Svi oni postali su vidljivi jer se ledenjaci u Alpama tope te su samo neki u nizu novih predmeta koji se otkrivaju zahvaljujući globalnom zatopljenju, piše Busines Insider.

U srijedu, iz Francuske pronašli su dijelove kostura na ledenjaku Cesjen u južnom kantonu Valais u Švicarskoj. Dario Andenmaten, upravitelj planinske kolibe iz koje mnogi planinari kreću na uspon, za Gaardian je rekao kako misli da je osoba umrla 70-ih ili 80-ih godina prošlog  vijeka.

Krajem jula dvojica planinara pronašli su tijelo na ledenjaku Stockji, u blizini skijališta. Jedan od njih, Luc Lechanoine, rekao je za švicarske novine Blick da su ostaci bili mumificirani i malo oštećeni te da je osoba nosila odjeću u stilu 80-ih.

Policija još uvijek radi na identifikovanju oba skupa ostataka, navodi Gardian.

Dan nakon kostura s ledenjaka Cesjen, 4. augusta, planinski vodič pronašao je ostatke avionske nesreće na ledenjaku Aletsch, objavile su lokalne vlasti. Policija je izvijestila da su istragom utvrdili kako je riječ o dijelovima aviona Piper Cherokee koji se srušio na ledenjak 30. juna 1968. godine.

"U vrijeme nesreće, prije više od 50 godina, tehnička sredstva za izvlačenje olupine aviona na teško pristupačnim terenima bila su ograničena. Zbog otapanja ledenjaka, naročito tokom ljeta, moguće je da se iz leda pojave druge stvari ili dijelovi olupine", saopštila je policija.

Sve veći broj istraživanja sugeriše da se, kako se svijet zagrijava zbog klimatskih promjena, mnogi alpski ledenjaci i drugi ledenjaci širom svijeta otapaju i povlače. Zato ovakvi pronalasci nisu rijetkost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana