Orka Lolita biće vraćena na slobodu poslije više od pola vijeka zatočeništva

Tanjug
Foto: Agencije

VAŠINGTON- Orka nazvana Lolita, koja je provela više od pola vijeka u zatočeništvu u betonskom rezervoaru, hiljadama kilometara od Tihog okeana gdje je nekada slobodno plivala, biće vraćena na slobodu.

Planirano je da se ta, kako je nazvana, "najusamljenija orka na svijetu“ vrati na slobodu poslije više od pola vijeka u zatočeništvu nakon što je otrgnuta od majke kada je imala četiri godine.

Sada, kao rezultat izvanredne saradnje između onih koji su je držali u zatočeništvu i onih koji su dugo vodili kampanju za njeno oslobađanje, planirano je da se vrati u okean, objavio je Tajms.

"Znam da želi da ide kući i znam da ima vatru u sebi i odlučnost... ovo je nevjerovatna priča", rekao je milioner filantrop koji finansira ovu akciju Džim Irsai.

Irsai, koji je vlasnik američkog fudbalskog tima "Indijanapolis kolts", troši osmocifrene sume da plati logistiku i ekspertizu koje su neophodne da pripreme Lolitu za njeno dugo putovanje kući.

Irsai je rekao da se nada da će u roku od devet mjeseci Lolita biti prebačena u državu Vašington i puštena u Pjudžet Saund, gdje je uhvaćena 1970. godine tokom nasilnog hvatanja više od 80 orki.

Jedan broj orki je uginuo dok su se borile da se oslobode džinovskih mreža raširenih da ih zarobe.

Sedam orki je prodato u zarobljeništvo, a Lolita je jedina preostala preživjela.

Lolita je decenijama bila glavna atrakcija u akvarijumu u Majamiju, gde je njen nekadašnji saputnik, Hugo, uginuo kada je udario glavom o betonski zid, za šta stručnjaci za orke kažu da predstavlja samoubistvo.

Lolita je povučena iz akvarijuma prošle godine po nalogu američkog ministarstva poljoprivrede.

Priča je slična sa slučajem orke Keiko, koja je uhvaćena u Atlantskom okeanu 1979. godine i prodata morskim zabavnim parkovima na Islandu, u Kanadi i Meksiku prije nego što je vraćena u more kod Islanda 2002. godine.

Keiko je živela slobodno pet godina prije nego što je uginula od upale pluća, i ta priča je bila osnova za film "Sloboda za Vilija" iz 1993. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana