Olovni sarkofazi iz rimskog doba otkriveni u Pojasu Gaze

Tanjug
Olovni sarkofazi iz rimskog doba otkriveni u Pojasu Gaze

JERUSALIM - Palestinski radnici u Pojasu Gaze pronašli su desetine drevnih grobova, uključujući dva sarkofaga napravljena od olova, na groblju iz rimskog doba, lokalitetu starom oko 2.000 godina, koje arheolozi opisuju kao najveće groblje otkriveno u Gazi.

Radnici su naišli na lokaciju prošle godine tokom izgradnje stambenog projekta koji je finansirao Egipat u blizini Džabalije, u severnom pojasu Gaze. Od tada su ekipe radile na iskopavanju lokacije od 2.700 kvadratnih metara uz podršku francuskih stručnjaka.

Otkriće 60 grobova na tom mjestu u januaru označilo je veliki nalaz, a taj broj je sada narastao na 135, prenosi Asošiejted pres.

 Rene Elter, francuski arheolog koji je vodio iskopavanje, rekao je da su istraživači proučili više od 100 grobova.

  -Sve ove grobnice su skoro već iskopane i otkrile su ogromnu količinu informacija o kulturnom nasljeđu kao i o zdravstvenom stanju stanovništva i patologijama od kojih je ova populacija možda bolovala - rekao je Elter.

On je predstavio sarkofage napravljene od olova — jedan sa kitnjastim listovima grožđa, a drugi sa slikama delfina, napominjuči da je reč o "izuzetnim otkrićima".

Elter je rekao da je toj teritoriji potreban namjenski tim koji će nadgledati arheološke aktivnosti u Gazi.

-Gaza se može pohvaliti mnoštvom potencijalnih arheoloških lokaliteta, ali praćenje svakog od njih, s obzirom na brz tempo razvoja, nije mali podvig - dodao je.

S obzirom na rijetkost olovnih sarkofaga, palestinski arheolozi poput Fadela Al-Otula sumnjaju da su tamo sahranjene društvene elite. Al-Otul je rekao da se groblje vjerovatno nekada nalazilo u gradu, budući da su Rimljani postavljali groblja blizu gradskih centara.

Skeleti otkriveni na lokaciji biće poslati iz Gaze na dodatnu analizu, navodi Al-Otul. Posmrtni ostaci bi trebalo da budu vraćeni u Ministarstvo za antikvitete i turizam koje vodi Hamas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana