Ogromna santa leda odvojila se od Antarktika

Tanjug
Ogromna santa leda odvojila se od Antarktika

LONDON - Ogromna santa leda površine 1.270 kvadratnih kilometara ili oko 20 puta veća od Menhetna, odvojila se od Antarktika, oko 10 godina nakon što je prvi put primijećena pukotina na ledenoj ploči “Brant”.

Ovakva odvajanja ledenih ploča su uobičajen dio ciklusa polarnih ploča i za sada nema dokaza da su na ovu pojavu uticale klimatske promjene, saopštili su istraživači Britanskog centra za posmatranje Antarktika.

Istraživačka stanica BAS Hejli, koja se nalazi na ovoj ledenoj ploči, neće biti pogođena odvajanjem jer su pomjerili lokaciju prije nekoliko godina u očekivanju odvajanja.

Tim od 12 ljudi u ovoj stanici napustio je lokaciju sredinom februara jer je stanica zatvorena tokom zime kada je potpuni mrak, a temperatura ispod 50 stepeni Celzijusa.

“Svakodnevno nadgledamo ledenu ploču koristeći automatsku mrežu visoko preciznih GPS instrumenata koji okružuju stanicu, oni mjere kako se ledena ploča deformiše i kreće”, rekla je profesor Džejn Fransis, direktor Centra.

Dodala je da istraživači koriste napredne satelitske podatke i slike ESA-e, NASA-e i njemačkog satelita TerraSAR-Iks /Terra SAR-X/ za praćenje aktivnosti na ploči.

Fransisova je navela da se ovaj veliki ledeni brijeg sada može kretati u bilo kom smjeru.”Narednih sedmica ili mjeseci ova ploča može se pokrenuti ili se nasukati i ostati blizu ploče Brant”, rekla je ona, prenijela je “Raša tudej”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana