Novo ostrvo u Pacifiku nastalo erupcijom podvodnog vulkana

GS
Foto: Tviter

Erupcija podvodnog vulkana u Tihom okeanu otkrila je novo ostrvo.

U jugozapadnom dijelu Tihog okeana, smješten je podvodni morski greben koji se proteže od Novog Zelanda do Tonge i ima najveću gustinu podvodnih vulkana na svijetu. Jedan od njih probudio se 10. septembra 2022. godine, izbacujući lavu, paru i pepeo, navodi se u saopštenju Nasine zemaljske opservatorije.

Samo jedanaest sati pošto je vulkan počeo da eruptira, novo ostrvo se pojavilo iznad površine vode, navode iz Nase ističući da je satelit snimio slike ostrva koje se brzo povećavalo.

„U periodu od 14. septembra, kada je ostrvo bilo veličine 4.000 kvadratnih metara, do 20. septembra njegova površina povećala se na 24. 000 kvadratnih kilometara", naveli su istraživači geološkog servisa u Tongi.

„Ostrva stvorena podvodnim vulkanima često su kratkog vijeka. Ponekad efemerna ostrva mogu da opstanu godinama ili čak decenijama", naveli su iz Nase.

Vulkan Home Reef i njegova aktivnost predstavljaju mali rizik za vazduhoplovnu zajednicu i stanovnike Vava'u i Ha'apai, dve grupe ostrva u centralnoj Tongi, prenosi RTS.

„U protekla 24 sata nije prijavljen nikakav vidljivi pepeo, a svim pomorcima se savjetuje da do daljnjeg plove četiri kilometra dalje od vulkana", navodi se u preporuci Nase.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana