Novi glavni grad Indonezije nosiće ime "Nusantara"

Tanjug
Foto: ILUSTRACIJA

JAKARTA - Indonezija će svoj glavni grad nazvati "Nusantara", koji će preseliti iz Jakarte, na otoku Java, u provinciju Istočni Kalimantan na otoku Borneo.

Ministar planiranja nacionalnog razvoja Suharso Monoarfa izjavio je da je predsjednik Joko Widodo odabrao ime "Nusantara", što znači "arhipelag", među 80 imena jer odražava geografiju Indonezije i ima međunarodnu simboliku, objavio je "Guardian".

Ovakva odluka predsjednika Widodoa naišla je na kritike jer se naziv Nusantara već koristi za cijelu Indoneziju i to bi bilo zbunjujuće. Gradnja Nusantara trebala bi početi ove godine, nakon što je parlament danas usvojio prijedlog zakona o novom glavnom gradu. U okviru projekta, Jakarta će ostati trgovačko i financijsko središte zemlje, dok će administrativna prijestolnica, koja će ugostiti vladine zgrade biti u Istočnom Kalimantanu, koji je četiri puta veći od Jave i 2.000 kilometara sjeveroistočno od Jakarte.

Indonezijska vlada želi premjestiti sadašnji glavni grad Jakartu, sa 10 miliona stanovnika, zbog prirodnih katastrofa poput poplava koje se događaju svake godine, infrastrukturnih problema i prekomjernog korištenja podzemnih voda koje uzrokuju brzo potonuće sjevernih dijelova grada. Vlada Widodoa, također, ima za cilj smanjiti opterećenje na otoku Javi, na kojem živi više od 60 posto stanovništva zemlje i više od polovine njezinih ekonomskih aktivnosti, te proširiti nacionalno bogatstvo po cijeloj zemlji. Ekolozi upozoravaju da će taj potez povećati zagađenje u Istočnom Kalimantanu, gdje su prašume dom orangutana, sunčanih medvjeda i dugonosih majmuna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana