Njemačka vapi za radnicima, evo koje su profesije najtraženije

GS
Njemačka vapi za radnicima, evo koje su profesije najtraženije

BERLIN - Njemačkoj nedostaje kvalifikovana radna snaga, a u 2022. godini su registrovana uska grla u svakoj šestoj profesiji, zaključak je godišnjeg istraživanja njemačke Savezne agencije za rad.

Najviše su tražene medicinske sestre, profesionalni vozači, medicinski specijalisti, radnici u građevinskom sektoru, osobe koje su zadužene za njegu djece, inženjeri u auto-industriji, navedeno je na sajtu ove agencije, prenosi Tanjug.

Na nivou specijalista i stručnjaka traženi su farmaceuti, arhitekte i profesije u IT sektoru. U 2022. godini je zabilježen i nedostatak zaposlenih u sektoru usluga, ugostiteljstvu i u hotelijerstvu, a traženi su i radnici u metalurgiji i vozači autobusa, što je promjena u odnosu na 2021. godinu, kada u tim sektorima nisu zabilježena “uska grla”.

Broj zanimanja u kojima se bilježi nedstatak zaposlenih naglo je porastao 2022. godine. Nedostatak radne snage je zabilježen u 200 od oko 1.200 zanimanja, što je za 52 više nego godinu dana ranije.

Za svoju analizu nedostatka kvalifikovanih radnika njemačka Savezna agencija za rad i zapošljavanje razmatra oko 1.200 profesija i ocjenjuje ih na osnovu 14 indikatora. O “uskom grlu” se govori kada šest indikatora pretežno ukazuje na nedostatak radne snage. Ukupno 157 zanimanja  se nalazi pod posebnim nadzorom, pošto su u njima moguća “uska grla”.

U ovu kategoriju spadaju, između ostalog, kancelarijski službenici, zaposleni u prodaji ili radnici u skladištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana