Nijemci za sladoled rade pet, a za krompir 13 minuta

GS
Nijemci za sladoled rade pet, a za krompir 13 minuta

Za sat vremena rada u junu ove godine prosječan Nijemac zaradio je jedan odlazak u bioskop, pola kile kafe, markicu za pismo, hleb i flašu piva.

Prije 30 godina je za sve to morao da radi sedam minuta duže.

Dakle, za iste proizvode i usluge građani Njemačke danas rade manje nego 1991. godine, pokazuju podaci Instituta njemačke privrede (IW).

S druge strane, takozvana kupovna moć po minutu zarade je u poređenju sa 2020. opala. Njemci su, naime, pre dvije godine za navedene proizvode i usluge morali da rade 56 minuta.

Proračuni IW su zasnovani na kretanju cijena proizvoda i usluga, kao i na neto zaradama po satu.

"Od ujedinjenja Njemačke do 2021. je kupovna moć po minutu zarade porasla za 27 odsto", rekao je Kristof Šreder iz IW dodajući da "se statistika sada, naravno, zbog visoke stope inflacije pogoršala".

Godišnja stopa inflacije u julu je bila 7,5 odsto, saopštio je u srijedu državni zavod za statistiku. U junu su potrošačke cijene porasle za 7,6 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Cijene u Njemačkoj skaču već neko vrijeme, a posebno posijle izbijanaja rata u Ukrajini koji je izazvao poskupljenja energenata i hrane.

"Ima i vanrednih faktora koji utiču na cijene hrane, na primer slaba žetva", rekao je Šreder dodajući da su sada poskupljenja "ogromna".

Nijemci su u junu ove godine morali da rade tri minuta duže da bi kupili 2,5 kilograma krompira nego 1991, što znači da su ga zaradili tek poslije 13 minuta rada.

Frizerske usluge za žene su zbog pranja i sušenja kose isto poskupele i za ovo moraju da rade sat i 11 minuta – što je 12 minuta duže nego 1991.

Ljudi koji više daju za usluge svakako prolaze skuplje, rekao je Šreder.

Kupovina televizora sada pak zahtijeva manje rada nego prije 30 godina - 17 sati i 58 minuta, a 1991. godine 79 sati i četiri minuta.

Cijena sladoleda je ostala prilično stabilna, navodi IW. Nijemci u proseku moraju da rade četiri minuta i 57 sekundi za sladoled na kuglu koji košta 1,70 evra.

"Za istu minutažu na poslu, uprkos inflaciji, dobiju više sladoleda na štapiću", ocjenio je Institut.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana