Najveća prevara u istoriji medicine: Od lažirane studije do proglasa “antivakcinizma”

klix.ba
Najveća prevara u istoriji medicine: Od lažirane studije do proglasa “antivakcinizma”

Prije deset godina poznati naučni list Lanset povukao je lažnu studiju britanskog gastroenterologa Edrua Vejkfilda iz 1998. u kojoj se tvrdi da vakcina protiv malih boginja uzrokuje autizam.

Uprkos povlačenju, studija je postala proglas “antivakcinizma”, pa je već iskorenjena bolest ponovo počela da hara i odnosi živote. Stručnjaci Vejkfildovu studiju nazivaju najštetnijim radom u istoriji medicine. Obrazlažući povlačenje studije, uredništvo Lanseta objavilo je da su neki elementi istraživanja bili netačni i suprotni ranijim otkrićima.

Medicinski časopis BMJ svojevremeno je objavio da je Vejkfildov rad dobio veliku medijsku pažnju sa štetnim potencijalom za javno zdravlje, toliku da je teško naći neko poređenje u istoriji medicinskih nauka. Mnogi naučnici pokušali su da ponove rezultate Vejkfildove studije, ali bez uspjeha. Britanski istraživački novinar Brajan Dir objavio je svojevremeno u Sandej tajmsu niz tekstova kojima je pokazao da je Vejkfild imao finansijsku korist od svoje lažne studije.

Proglašen krivim

Za nju je dobio 435.000 funti od advokata koji su zajedno sa roditeljima neke djece bili uključeni u istraživanje i pripremali velike tužbe protiv proizvođača vakcina.

Drugim riječima, studija je trebalo da posluži za unosne odštete od farmaceutske industrije.

Rad je odbačen, odreklo ga se čak 11 od 13 izvornih autora, a Britanski medicinski savijet proglasio je Vejkfilda krivim po tridesetak tačaka, među kojima i za “nepoštenje” i “zlostavljanje djece”, piše portal Kliks. U Velikoj Britaniji oduzeta mu je ljekarska licenca, ali on nikada nije odustao od svojih teza. Preselio se u SAD i nastavio da propagira svoje ideje, od kojih je napravio unosan biznis.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana