Nađeno mjesto gdje je Jovan Krstitelj osuđen na smrt

G.S.
Nađeno mjesto gdje je Jovan Krstitelj osuđen na smrt

Arheolozi tvrde da su otkrili mjesto gdje je Jovan Krstitelj osuđen na smrt. Radi se o lokalitetu Maheron u današnjem Jordanu, gdje se, prema tvrdnji arheologa, nalazio podijum na kom je Saloma od kralja Iroda Antipe tražila glavu Isusovog preteče.

Prema predanju, Jovan Krstitelj, poznat i kao Jovan Preteča, najavio je dolazak Isusa Hrista na zemlju. Biblija, ali i rimski pisac Flavije Josif, svjedoče kako je Jovan Krstitelj izgubio život. Upravo je rimski pisac naveo tvrđavu Maheron u blizini Mrtvog mora kao mjesto njegovog pogubljenja.

Kralj Irod Antipa strahovao je od rastućeg uticaja Jovana Krstitelja, piše Flavije Josif, pa ga je zbog toga pogubio. Biblija navodi kako je Irod Antipa pogubio Jovana u zamjenu za ples, prenosi Sputnjik.

Biblijska priča govori kako je Irod Antipa želio da se oženi Irodijadom, bivšom ženom svog brata Filipa, protiv čega je istupio Jovan Krstitelj.

Na Irodovom rođendanskom slavlju, Irodijadina ćerka Saloma plesom je oduševila Iroda, pa joj je on za nagradu obećao šta god poželi, a ona je zatražila glavu Jovana Krstitelja.

Arheolozi koji istražuju ovaj lokalitet sada tvrde da su našli plesni podijum na kome je donijeta ova smrtna presuda. Đeže Vereš, vođa istraživanja, navodi da su otkrili i presto Iroda Antipe.

Lokalitet na kom su obavljena nova istraživanja poznat je već decenijama, ali su arheolozi tek sad utvrdili da se radi o Irodovom tronu, naveo je Vereš. Budući da se radi o kraljevskom tronu, jasno je da je u njegovoj blizini bio i plesni podijum na kom je Saloma odigrala smrtonosni ples, tvrdi arheolog.

Tim arheologa objavio je u svojoj knjizi i rekonstrukciju izgleda zamka iz vremena kada je pogubljen Jovan Krstitelj. Međutim, mišljenja stručnjaka o ovom otkriću su podijeljena.

Morten Herning Jensen, norveški stručnjak, autor knjige o Irodu Antipi, navodi da je istorijski moguće da je ovo otkriće ono za šta ga smatra Vereš, piše Live Science.

Sa druge strane, Džodi Magnes, profesorka na Univerzitetu Severne Karoline, hvali rad tima arheologa, ali otkriće prema kom je nađen Irodov tron, dovodi u pitanje. Kako kaže, predmet za koji Vereš tvrdi da je tron Iroda Antipe, mnogo je manji od trona njegovog oca Iroda Velikog u zimskoj palati u Jerihonu.

Erik Majers, profesor emeritus na Univerzitetu Djuk, opet, navodi da je veoma moguće kako je nađen tron Iroda Antipe.

"Po svemu sudeći, nađeno je idealno poklapanje literarnih i arheoloških izvora koji smještaju pogubljenje Jovana Krstitelja na to određeno mjesto. U pitanju je jak 'slučaj' i željno očekujem konačni izvještaj", rekao je Majers.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana