Na Floridi izdano upozorenje zbog amebe koja “jede” mozak

GS
Na Floridi izdano upozorenje zbog amebe koja “jede” mozak

Slučaj veoma rijetke amebe koja “jede” mozak potvrđen je na Floridi, saopštili su zvaničnici zdravstva u ovoj američkoj državi.

Ministarstvo zdravstva Floride (DOH) je potvrdilo da je jedna osoba u Hilsboro Kauntiju zaraženo jednoćelijskom amebom Negleria foleri koja uzrokuje infekciju mozga i koja je obično smrtonosna.

Ameba se obično nalazi u toploj svježoj vodi, a u tijelo ulazi kroz nos. DOH nije otkrio gdje je osoba inficirana, kao ni njeno zdravstveno stanje, a poznato je da se ameba ne može prenijeti sa osobe na osobu.

Slučajevi su uglavnom bilježeni u južnim američim državama, na Floridi su rijetki te je od 1962. godine registrovano 37 slučajeva. S obzirom na ozbiljnost infekcije, DOH je izdao upozorenje stanovnicima Hilsboro Kauntija.

Lokalnom stanovništvu je savjetovano da izbjegava kontakt nosa i vode iz česme i drugih izvora koji podrazumijevaju jezera, rijeke, kanale i slično gdje je infekcija moguća posebno tokom toplijih ljetnih mjeseci, jula, augusta i septembra.

Inficirane osobe imaju simptome poput povišene temperature, vrtoglavice i povraćanja, kao i ukočenja vrata i glavobolja. Većina umire za manje od sedam dana.

DOH je apelovao na one koji primjete simptome da se što prije jave ljekaru jer bolest brzo napreduje, piše BBC.

(Klix)
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana