Muzej u Londonu ovog vikenda otvara svoja vrata: U “Madam Tiso” samo s maskom

G.S.
Muzej u Londonu ovog vikenda otvara svoja vrata: U “Madam Tiso” samo s maskom

Najpoznatiji eksponati čuvenog londonskog muzeja voštanih figura “Madam Tiso” izloženi su ispred zgrade ove ustanove, u skladu sa pravilima fizičkog distanciranja.

Ova pravila zbog pandemije virusa korona u muzeju će važiti od ovog vikenda, kada ponovo bude otvoren za posjetioce.

Kako navodi Rojters, na početku reda nalazila se figura britanske kraljice Elizabete Druge, a iza su figure britanskog premijera Borisa Džonsona, pjevačice Tejlor Svift, britanskog princa Harija i njegove supruge Megan i američkog predsjednika Donalda Trampa.

Zbog pandemije, popularni muzej je zatvoren 20. marta, a kada ponovo otvori svoja vrata, posjetioci će biti podsticani da nose zaštitne maske na licu, što će kao pravilo važiti i za zaposlene u muzeju.

Kako je rekao generalni menadžer u muzeju Tim Voters, na ulazu će se vršiti mjerenje tjelesne temperature, a broj posjetilaca biće ograničen upravo da bi se omogućilo sprovođenje fizičkog distanciranja.

- Namjera nam je da posjetioce podstaknemo da nose maske kada uđu i da drže distancu. Svi u muzeju će činiti isto - naveo je Voters.

Od trenutno izloženih voštanih dvojnika poznatih ličnosti, maske na licima imale su samo figure Trampa i Džonsona, navodi Rojters.

Ovaj muzej osnovala je Meri Tiso, koja je bila vajarka voštanih figura. Muzej ima mnogobrojne ogranke u velikim svjetskim gradovima.

Prva stalna postavka njenih voštanih figura locirana je u ulici Bejker u Londonu 1835. godine. Jedna od najvećih atrakcija muzeja je Dvorana strave. Taj dio obuhvata neke od žrtava Francuske revolucije i takođe novije kreacije ubica i ostalih kriminalaca. I figure drugih poznatih ljudi su dodate postavci, kao što su figure Horejšija Nelsona i ser Voltera Skota. Neke od figura koje je ona napravila još postoje, uključujući i njen autoportret koji je sada postavljen na ulazu u njen muzej. Napravila ga je 1842. godine.

Muzej “Madam Tiso” je danas jedna od najvećih turističkih atrakcija u Londonu. Ima svoje ogranke u Amsterdamu, Hongkongu, Las Vegasu i Njujorku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana