Moguća zloupotreba ličnih podataka djece na Instagramu

Srna
Moguća zloupotreba ličnih podataka djece na Instagramu

DABLIN- Irska Komisija za zaštitu podataka (DPK) pokrenula je dvije istrage o "Fejsbuku" nakon pritužbi zbog obrade ličnih podataka djece na "Instagramu", koje bi tu kompaniju mogle da koštaju i do 20 miliona evra.

Nadležno tijelo utvrdilo je, na osnovu pritužbi, "potencijalne razloge za zabrinutost" u vezi sa obradom podataka djece na "Instagramu", naveo je u službenoj izjavi zamjenik komesara za zaštitu podataka Grejam Dojl.

Prema pisanju "Telegrafa", "Instagram" je objavljivao mejl adrese i telefonske brojeve korisnika mlađih od 18 godina.

Irski regulator pokrenuo je istragu na osnovu pritužbe američkog naučnika za podatke Dejvida Stajera.

Prva istraga trebala bi da utvrdi da li "Fejsbuk", kome pripada "Instagram", ima pravnu osnovu za obradu podataka i primjenjuje li na "Instagramu" odgovarajuće zaštitne mehanizme, odnosno ograničenja.

Istraga će, takođe, razmotriti ispunjava li "Fejsbuk", kao kontrolor podataka, obaveze o transparentnosti prilikom isporuke "Instagrama" djeci.

Druga istraga će se fokusirati na postavke "Instagramovih" profila i računa kako bi se utvrdilo ispunjava li "Fejsbuk" zahtjeve regulatora o zaštiti podataka.

U Irskoj su registrovane evropske centrale niza američkih tehnoloških kompanija.

Prema novim propisima, regulator može kompaniji koja krši propise izreći novčanu kaznu u iznosu do četiri odsto međunarodnog saobraćaja, odnosno do 20 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana